Richard III, The Bodyguard en Helpdesk

De favorieten en de aanraders van de redactie: zoals een dynamische enscenering van Richard III en een fijne audiotour met Hans Aarsman.

Roland Haufe als Richard III. Beeld Richard III
Roland Haufe als Richard III.Beeld Richard III

Theater - Richard III door Toneelgroep Oostpool. Tournee t/m 17 oktober

Het moest een feestmaal worden ter ere van de vrede, maar tafelkleden veranderen in druipende lijkzakken wanneer Richard aan het complotteren, verleiden en vermoorden slaat. Regisseur Joeri Vos maakt indruk met een dynamische enscenering van deze Shakespeare, in een strakke mise-en-scène die de chaos in Richards hoofd en het hof voelbaar maakt, maar ook prachtig plek biedt aan relativering en verstilling.

Karin Veraart

Beeldende kunst - Hollanders van de Gouden Eeuw Hermitage Amsterdam

'Kijk', zegt Hans Aarsman, 'die man heeft een hellebaard. Waar je een vijand precies mee kunt onthoofden. Maar zijn schoenen zijn veel te mooi om te vechten. En zijn buik is te dik. Deze man is dan misschien wel een schutter, hij is helemaal geen vechter'. Zo kennen we Aarsman weer: de man die opmerkt wat wij nog niet zagen. Hij beschouwt de groepsportretten als foto's en verwondert zich over ongewone details. Kijk mee met de speciale Hans Aarsman-audiotour.

Wieteke van Zeil

Jazz - Mark Guiliana Quartet Lantaren Venster, 3/10 Rotterdam, 9/10 Amsterdam, 10/10 Tilburg.

Mark Guiliana geldt als een van de veelzijdigste en spraakmakendste drummers in de hedendaagse jazz. Op zijn eigen Beat Music label brengt hij zowel elektronische als meer hiphop georiënteerde muziek als akoestische jazz uit. Hij is net zo thuis in het werk van J Dilla als dat van Elvin Jones. Zijn onlangs verschenen akoestische album Family First is een hoogtepunt dit jazzjaar. De pianist daarop, Shai Maestro, komt helaas niet mee. Maar bijzonder wordt het zeker.

Gijsbert Kamer

Theater - Helpdesk door Wunderbaum Tournee t/m 18 december

Actrice Wine Dierickx van acteurscollectief Wunderbaum speelt een glansrol als zzp'er die een speciaal soort 'helpdesk' runt: je kunt het zo gek niet verzinnen, of ze staat voor je klaar met advies. Of het een passende outfit betreft of een moordplan: bij haar company kun je terecht. En inmiddels kan ze trouwens zelf ook wel wat hulp gebruiken. Binnenkort op een verrassend hoge locatie bij u in de buurt.

Karin Veraart

Musical - The Bodyguard door Stage Entertainment, Beatrix Theater Utrecht

Wie verlangt naar een doorwrocht psychologisch verhaal over een diva die door een stalker wordt bedreigd, kan The Bodyguard beter mijden. Maar wie trek heeft in een ouderwetse Broadway song-and-dance show, uitstekend uitgevoerd en hypermodern vormgegeven is bij deze musical, gebaseerd op de gelijknamige film uit 1992 met Whitney Houston en Kevin Costner, op de juiste plek. Romy Monteiro laat Houston uit haar graf opstaan als zij I will always love you zingt.

Patrick van den Hanenberg

Theater - Straussvogel door Groots en meeslepend, regie Ina Veen. Tournee t/m 2 januari

Deze zomer een terechte hit op De Parade, nu in een langere versie te zien in de Nederlandse theaters. Operette-enthousiast Steef de Jong speelt vanaf dit weekeinde weer zijn aanstekelijke solo Straussvogel.

Een speelse, aangenaam naïeve en vindingrijke voorstelling over Johann Strauss jr. of, zoals De Jong het zelf zegt: de Armin van Buuren van de 19de eeuw. Met behulp van een verkleeddoos, camera's en een groen scherm vertelt hij Strauss' levensverhaal, en toont hij hoe ook grote kunst soms klein en fijn kan zijn.

Vincent Kouters

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden