Richard Homburg

'Geld maakt niet gelukkig, maar is wel verrekte makkelijk. Die 340 miljoen gulden die ik aan een fusie tussen de vastgoedfondsen Uni-Invest en VastNed zou overhouden, was niet voor mijzelf, maar voor grootaandeelhouder Homburg Groep....

Pieter Klok

'Elk bedrijf heeft zijn bleeders. Als je tien transacties doet, falen er drie. Ik durf nieuwe dingen te ondernemen. Uni-Invest was toevallig een goede investering. We hebben het omgebouwd van een zieltogend vastgoedfonds tot een geoliede geldmachine. Maar we hebben ook een brouwerij in China gebouwd. Die was niet zo'n succes.

'Mijn werk is mijn hobby. Ik ben altijd aan het ondernemen. Ook als ik 's avonds aan het socializen ben. Nee, geldzorgen heb ik me nooit gemaakt. Toen ik veertien was, ben ik begonnen als bakkersknecht. Ik zat op het lyceum in Apeldoorn en was klaar voor de wereld. Later stond ik in de keuken op Schiphol. Op mijn zeventiende ben ik begonnen met beunhazen, import en export van oude telefoons. Twee jaar later kocht ik in Hattem mijn eerste pandje en richtte ik Homburg Groep op.

'Begin jaren zeventig ging ik op vakantie naar Noord-Amerika. Toen zijn me de ogen geopend. Daar hingen geen provo's rond en hadden ze geen last van stakingen. Toronto: the province of free enterprise stond er op het vliegveld. Ik besloot er voorlopig te blijven. Nog steeds zit ik één week in de maand in Canada.

'Homburg Groep doet veel aan goede doelen. Ik geef geen geld, maar goederen. We bieden aan een kerk te schilderen, asfalteren het parkeerterrein of geven een medisch apparaat aan een ziekenhuis. In elke gemeenschap waar je een zaak hebt, heb je een sociale verplichting. Corporate giving is in Canada big time. Zo verstrekken we een beurs aan een minder kapitaalkrachtige student van de universiteit van Halifax. En we doen ook veel aan misdaadbestrijding. Ik heb de gemeente Halifax zelfs aangeklaagd, omdat ze de regels onvoldoende handhaven. Daarvoor heb ik met een infraroodcamera drugshandelaren gefilmd. Ik kan het je zó laten zien. Artiesten sponsor ik ook. Ik heb de grootste collectie ter wereld van de Tsjechische schilder Dusan Cadlec. Dat doe ik als een lolletje erbij, als stress relief.

'Gezondheid en levenslust zijn belangrijker dan wat je anderen laat zien. Ik heb wel een jacht van veertig meter gehad, maar dat was één brok ellende. Nu heb ik een negen meter lange sloep om door de Amsterdamse grachten te varen. Daar ben ik net zo gelukkig mee. Ik wil een goed, maar eenvoudig leven. Ik hoef me niet te profileren.

'Uni-Invest kijkt nu opnieuw naar de afkoopsom van Homburg Groep. Anderen gaan de onderhandelingen voeren. Homburg Groep gaat zich meer concentreren op het lanceren van beursgenoteerde fondsen in binnen- en buitenland, en minder als privé-vennootschap opereren. Ik zoek veiliger manieren van financieren. Anders laat ik een te riskante onderneming na aan mijn vier kinderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden