Rice wil buitenlandse troepenmachten in Libanon

BEIROET (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft Libanon en Israël een uitgewerkt voorstel aangeboden om een einde te maken aan het geweld in de regio. Volgens bronnen van nieuwszender CNN wil Rice onder meer twee buitenlandse troepenmachten inzetten.

In eerste aanleg wil Rice ongeveer 10.000 Turkse en Egyptische troepen in Zuid-Libanon plaatsen na een wapenstilstand. Zij moeten onder NAVO- of VN-commando de orde herstellen en handhaven. In een tweede fase zullen deze militairen worden vervangen door een veel breder samengestelde internationale troepenmacht van circa 30.000 personen.

Rice, die het voorstel ook woensdag zal bespreken tijdens crisisberaad in Rome, eist wel dat Hezbollah onvoorwaardelijk instemt met de opzet. Israël zou bovendien een 32 kilometer brede veiligheidsstrook in Zuid-Libanon moeten krijgen.

Humanitaire hulp

Israël staat toe dat er via de lucht humanitaire hulp wordt gebracht naar Libanon. ,,De premier zei dat Israël zal toestaan, na coördinatie vooraf, dat vliegtuigen met humanitaire hulp mogen landen op de luchthaven van Beiroet'', liet het kantoor van Olmert weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden