Rice gaf voedsel aan Kims paranoia

Kim Jong Il laat zich weer van zijn nukkige kant zien. Zoals gewoonlijk laat hij de wereld raden naar zijn bedoelingen....

Van onze correspondent Hans Moleman

Het besluit om de deur op slot te gooien komt niet echt als een verrassing. Sinds juni 2004 liggen de gesprekken tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, Zuid-Korea, China, Japan en Rusland stil, na drie onderhandelingsrondes die aanvankelijk als constructief werden gekenschetst. Het regime in Pyongyang zegde echter af voor een vierde gesprek, in september. Sindsdien geeft Noord-Korea niet thuis, ondanks verscheidene pogingen van met name buurland China om het overleg weer vlot te trekken.

Voor de buitenwereld blijft het gissen naar de motieven van het uiterst gesloten Noord-Koreaanse bewind om de uitgestoken hand van de internationale gemeenschap te weigeren . De reden die Pyongyang aanvoert is dat 'de sfeer en de omstandigheden' niet gunstig zijn voor verder overleg. En wel omdat de VS, in de persoon van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, Noord-Korea onlangs heeft gekenschetst als 'een tirannieke buitenpost' die bevrijding behoeft.

Het zijn dit soort opmerkingen die de machthebbers in Pyongyang, met hun paranoïde achterdocht jegens de regering-Bush, ertoe kunnen brengen zich weer in te graven. Dit in weerwil van het feit dat Noord-Korea vorige maand nog wel twee delegaties van het Amerikaanse Congres op bezoek had - een onder Republikeinse leiding en een onder aanvoering van een Democraat. Die verzekerden eendrachtig dat Washington bereid is zaken te doen teneinde de kwesties rond de ontwikkeling van kernwapens door Noord-Korea tot een goed einde te brengen.

Ook het nieuws van vorig najaar dat Zuid-Koreaanse wetenschappers de afgelopen twintig jaar in het geheim nucleaire experimenten hebben gedaan was niet bevorderlijk voor de verstandhouding. Noord-Korea zag er een bevestiging in van zijn angst dat de Amerikanen en hun bondgenoten plannen koesteren om een einde te maken aan de Kim-dynastie.

Een ander element dat mogelijk een rol speelt bij de verharding van de houding van Noord-Korea is binnenlandse onzekerheid over de opvolging van Kim Jong Il. Vorig jaar doken geruchten op over een machtsstrijd binnen de heersende familie Kim. Kim's zwager Jang Song Taek is uit zijn functies in de partij ontheven, meldde de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst in november. De reden zou zijn dat Jang bezig was steun te verwerven van generaals om zijn 33-jarige zoon Jang Hyun naar voren te schuiven als opvolger van Kim Jong Il. Kim Jong Il zou zelf echter zijn eigen zoon, de 23-jarige Kim Jong Chul, als opvolger hebben voorbestemd.

Noord-Korea herhaalde gisteren dat het over kernwapens beschikt heeft om een Amerikaanse aanval te pareren. Vorig najaar verklaarde het regime ook al dergelijke wapens klaarstaan als afschrikking tegen een Amerikaanse dreiging. Zuid-Korea taxeerde in april dat de noorderburen voldoende materiaal hebben om acht kernbommen te maken.

De impasse betekent dat China de komende tijd zijn cruciale rol als bemiddelaar zal moeten versterken. Chinese delegaties hebben de afgelopen maanden al geprobeerd om Kim Jong Il weer aan de onderhandelingstafel te krijgen, zonder succes. China is de belangrijkste economische steunpilaar van Noord-Korea, een verarmd land dat al jaren kampt met gebrek aan brandstof en voedsel. Het zespartijenoverleg heeft tot doel een akkoord te bereiken over het wegnemen van de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging in ruil voor internationale leveranties van energie, voedsel en economische hulp.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden