Rice en McCain moeten Romneys gebrek aan buitenlandervaring maskeren

Op de tweede dag van de Republikeinse conventie in Tampa vielen de sprekers president Obama voor het eerst aan op zijn buitenlands beleid en zijn visies op nationale veiligheid. Hoewel Obama in het verleden om dit beleid nog wel vergeleken werd met zijn Republikeinse voorganger, George W. Bush, hadden de sprekers op woensdag geen goed woord over voor de president.

Redactie
Condoleezza Rice gisteravond in Tampa. Beeld afp
Condoleezza Rice gisteravond in Tampa.Beeld afp

Defensie en buitenlandse zaken, nauwelijks een voetnoot gedurende de eerste twee dagen van de Republikeinse conventie, waren de kern van de speeches van senator John McCain, Obama's presidentiële rivaal in 2008, en Condoleezza Rice, minister van Buitenlandse Zaken onder Bush. Het waren deze twee politieke 'veteranen' die Romneys gebrek aan buitenlandervaring kwamen oppoetsen.

Geen van beiden noemden Obama's naam in hun prime-time-optredens woensdagavond, maar het doel van hun beschuldigingen was overduidelijk. 'Al vier jaar lang drijven we af van onze meest trotse tradities van wereldwijd leiderschap', zei McCain. 'Daardoor hebben we de uitdagingen waar we vandaag voor staan, nog moeilijker oplosbaar gemaakt, zowel thuis als in het buitenland.' McCain bekritiseerde Obama voor zijn plannen te bezuinigen op defensie-uitgaven, Obama's plannen om de Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te trekken en de onwilligheid van de president in te grijpen in 'het bloedvergieten in Syrië'.

Condoleezza Rice op haar beurt erkende de oorlogsmoeheid die Amerikanen vandaag de dag vertonen na twee lange oorlogen in Irak en Afghanistan, maar zei ook dat 'als wij niet geïnspireerd zijn om opnieuw te leiden, er twee dingen kunnen gebeuren. Eén: Niemand leidt, en dat veroorzaakt chaos. Of twee: zij die onze waarden niet delen, zullen het bestaande vacuüm vullen. We hebben geen keuze. We kunnen niet weigeren opnieuw te leiden, en we kunnen niet leiden vanaf de achterbank.'

Buitenland
Opvallend was dat het buitenlands beleid nauwelijks aandacht kreeg in de eerste twee dagen van de conventie. Alle aandacht ging uit naar het creëren van nieuwe banen en de slechte economie. Een strategische keuze, gezien noch Romney noch Ryan zich kan laten voorstaan op veel ervaring in die hoek.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp

De summiere aandacht voor het buitenland heeft eveneens te maken met het feit dat de Republikeinen weinig te klagen hadden over het agressieve buitenlandbeleid van de Democratische president. Zo voerde Obama een geheime campagne tegen al-Qaeda in twee landen tegelijkertijd - één op het Arabische schiereiland, de ander op de Afrikaanse oostkust. Een ander wapenfeit van de Democraat is de dood van America's Most Wanted: Osama bin Laden. Navy SEALS schakelden de terrorist in mei 2011 uit in Pakistan, en drones blijven tot op vandaag terroristische topstukken aanvallen en doden binnen het land, waardoor het aantal al-Qaeda-leden in Pakistan stevig is uitgedund.

Ook ondersteunt het Obama-kamp de rebellen die vorig jaar de Libische dictator Muammar Kaddafi omver wierpen. En, zeker niet onwelgevallig bij de Republikeinen: Obama's harde sancties tegen het Iraanse regime.

Toch hamerde Mitt Romney tijdens diens speeches vooral op de militaire 'zwakheid' van Obama, die voorziet alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan weg te halen. 'Gedurende de afgelopen vier jaar heeft president Obama het toegelaten dat ons leiderschap afnam', aldus Romney. 'In relaties met andere landen heeft hij het vertrouwen geschonken aan hen die het niet verdienden, beledigd waar dat niet gepast was en zich verontschuldigd waar dat niet gevraagd was', aldus de presidentskandidaat.

Fouten
Rice op haar beurt werd tijdens een interview met CBS gevraagd specifieke voorbeelden te geven van fouten die Obama in zijn buitenlandbeleid zou hebben gemaakt. Rice ontweek de vragen, maar zei dat 'het ervan af hing wat een president Mitt Romney zou doen'. 'Het staat buiten kijf dat de Amerikaanse stem het zwijgen is opgelegd. Wanneer dat gebeurt, is het een feit dat de wereld er gevaarlijker op wordt.'

Een veelgehoorde kritiek onder Democraten is dat de combinatie Romney-Ryan de minste ervaring heeft met nationale veiligheid en buitenland dat een Republikeins campagneteam in jaren heeft gehad. Volgens analisten van de Democratische partij is het dan ook geen wonder dat er door de Republikeinen zo weinig aandacht aan besteed wordt, met een president die bovendien een vrijwel foutloos parcours daarin heeft afgelegd.

Condoleezza Rice sprak gisteravond op de Republikeinse conventie in Tampa. Beeld afp
Condoleezza Rice sprak gisteravond op de Republikeinse conventie in Tampa.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden