Rice bezorgd over machtshonger Poetin

De pogingen van de Russische president Vladimir Poetin om zijn macht te verstevigen zijn zorgwekkend. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice donderdag voor een subcommissie van de Senaat gezegd....

AP

Rice, die volgende week Moskou bezoekt, zei dat de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rusland 'ingewikkeld' blijven, ondanks de goede samenwerking op een groot aantal vlakken. Dat heeft vooral te maken met hervormingen die door Poetin zijn teruggedraaid en de netelige verhoudingen die Rusland er met sommige van zijn buurlanden op nahoudt.

Woensdag gaf Poetin in een toespraak ter gelegenheid van Overwinningsdag, de dag waarop Rusland de zege op de nazi's viert, een sneer naar de Amerikaanse dominantie op het wereldtoneel. Hij waarschuwde voor spanningen in de wereld die zijn te vergelijken met die van de periode voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog.

Volgens Rice heeft Rusland blijkbaar moeite te accepteren dat de VS nauwe banden aangaan met landen die vroeger onder de invloedssfeer van de Sovjetunie vielen. Rusland is fel tegenstander van de Amerikaanse plannen om onderdelen van een raketschild in Polen en Tsjechië te plaatsen.

Rice zei dat dat des te bedenkelijker is aangezien bepaalde democratische hervormingen in Rusland zelf inmiddels weer worden teruggedraaid, en noemde het verontrustend dat het Kremlin steeds meer macht naar zich toetrekt. 'Ik denk dat iedereen in de wereld, in Europa en in de Verenigde Staten, zeer bezorgd is over de binnenlandse koers die Rusland de afgelopen jaren is ingeslagen,' aldus Rice.

Ondanks de ingewikkelde verhoudingen kunnen Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot George Bush volgens Rice nog wel met elkaar door één deur. Het voordeel van de 'zeer goede persoonlijke vriendschap' die Bush met de Russische president onderhoudt, is dat hij die lastige kwesties bij Poetin kan aankaarten, aldus Rice.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden