Ribeiro ontpopt zich tot snelste vrouw ter wereld op vijf kilometer

Overdonderd was niet alleen spreekstalmeester Wilfried Geeroms. De overslaande stem die ver het Vlaamse land ingalmde, dwong ook Fernanda Ribeiro zelf het ongelofelijke te geloven....

HANS VAN WISSEN

Van onze verslaggever

HECHTEL

Want het o zo gemoedelijke, door culinaire walmen en grillige winden bezochte evenement, was dank zij een half miljoen gulden afgestemd geweest op vele coryfeeën maar niet op haar. De 26-jarige pechvogel van weleer wilde dan wel in Hechtel lopen maar uitsluitend in het kader van de snel naderende WK in Göteborg, en van de tienduizend meter daar. De regie voor de vijf kilometer was geheel afgestemd op Elena Meyer, de Zuidafrikaanse die tweede stond op de wereldranglijst aller tijden. Tegenstand en steun werden vooral verwacht van de oude Russin Podkopajeva en de Britse doordouwster McColgan. Niet van die bescheiden Ribeiro. De anderen, niet háár, werd gevraagd naar een voorkeur waar het ging om de 'hazen'.

Maar Ribeiro bleek in sublieme comditie. Plotseling waren ook de omstandigheden ideaal. Met het ondergaan van de zon was de wind gaan liggen en de Portugese voelde de lucht haar longen strelen. Het verbaasde haar hoe Meyer en zij voorop kwamen. Ze kon zonder zonder moeite de leiding overnemen en uiteindelijk versnellen. Geruime tijd liepen de twee een paar seconden boven het wereldrecord maar nog steeds had Ribeiro geen idee.

De laatste ronde moest ze in 66 seconden lopen, een schijnbaar absurde opgave. Halverwege die slotomloop stond haar trainer Joao Campos als een idioot te schreeuwen. Pas toen begreep ze dat er iets uitzonderlijks mogelijk was. Opnieuw zette Ribeiro aan, afgaand op het negen jaar oude record van de legendarische Ingrid Kristiansen. De Noorse had destijds in Stockholm 14.37,33 gelopen. De Portugese bleef zaterdag een seconde onder die tijd.

Vorig jaar maakte haar Europese titel op de 10.000 meter een eind aan een lange periode van blessures. Ribeiro, met haar tanige maar toch compacte en zeker niet uitgemergelde lijfje (1.60 meet ze, 48 weegt ze) was in haar jeugd al een wonderkind, in de traditie van Carlos Lopes en vooral Fernando Mamede, de laatste Portugees die een baan-wereldrecord (op de tien kilometer) had gevestigd. Meer nog als inspiratiebron gold Rosa Mota, de Portgese marathonloopster die al in 1982 Europees kampioene werd. Dat was tenslotte in een tijd dat het lopen door vrouwen maatschappelijk nog nauwelijks geaccepteerd was.

Ribeiro brak alle leeftijdsrecords in eigen land. Ze werd na de EK van Helsinki Europees indoorkampioene op de 3000 meter. Maar ook na Hechtel, waar ze van de 21ste naar de eerste plaats op de 'eeuwige' rangschikking opklom, bleef ze de schuchterheid zelve. In Göteborg zou China met een nieuwe lichting kunnen komen, dus wat zou ze moeten ontlenen aan dit wereldrecord? Bovendien, de 5000 meter was pas sinds kort Olympisch geworden, in plaats van de 3000. Dus nogal wiedes dat op een schijnbaar willekeurige avond nabij een Belgisch dorp dat oude wereldrecord in baklucht was opgegaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden