RIA-W

De vergadering wordt geopend met een korte inleiding door de Weleerwaarde Heer Kapelaan G. Rombouts. De naam van de op te richten club wordt vastgesteld op RIA, hetgeen betekent 'Rooms In Alles'....

Tot zover de notulen van de oprichtingsvergadering op 1 september 1931 van de voetbalclub RIA, opgeschreven door secretaris G. de Laruelle.

Kapelaan Rombouts, later onder meer nog pastoor in Sluis, had er danig de wind onder in Westdorpe, een dorpje vlakbij Sas van Gent in Zeeuws-Vlaanderen, zeg maar bijna in België. Toen hij in de vergadering voorstelde om de nieuwe voetbalclub 'Rooms In Alles' te noemen, gingen alle leden zonder uitzondering meteen akkoord. Het was in die tijd geen gewoonte om een kapelaan of welke geestelijke dan ook tegen te spreken.

De jongeren in het dorp hadden trouwens veel te danken aan de kapelaan. Hij zorgde er voor dat op zondagmiddagen de wat oudere jeugd, tot 16 à 17 jaar, enig vermaak had. Onder zijn leiding kon je in het patronaat tafeltennissen en biljarten bijvoorbeeld. Op een gegeven moment werd een aantal trouwe bezoekers echter te oud voor het patronaat. Die konden het beste gaan voetballen, bedacht Rombouts.

Kort daarvoor was in het dorp al een groepje jongens gaan spelen onder de naam WSC. Ze deden dat op een veld in een weiland van een plaatselijke boer. En deze was zoals iedereen in Westdorpe katholiek. De kapelaan toog naar de betreffende boer en eiste het veld en de doelen op voor zíjn RIA.

Of de boer er nog iets tegenin durfde brengen, leert het verhaal niet, maar na het bezoek van Rombouts was WSC het veld inclusief de doelen kwijt. De club werd direct opgeheven. Een aantal leden stapte over naar RIA. Als ze in Westdorpe wilden voetballen, was er weinig keus.

Om geen enkel misverstand te laten bestaan over de achtergrond van de club, was de volledige naam 'Rooms Katholieke Voetbalvereniging Rooms In Alles'. Het RK voor de naam is weg, maar er is een W. van Westdorpe achter gekomen. Na verloop van tijd werd namelijk duidelijk dat er al een club was die RIA heette, in het Limburgse plaatsje Nieuwstadt.

Sinds in 1924 ene familie L'Espoire uit Maastricht zich in dit dorpje had gevestigd, werd in Nieuwstadt al min of meer georganiseerd gevoetbald. Jongens van deze familie hadden in MVV gespeeld en verzamelden al snel voldoende vrienden om zich heen voor een voetbalclub, genaamd Armada. Ze deden alleen mee aan vriendschappelijke wedstrijden en toernooien.

Vanwege de hoge kosten deden niet zelden twee spelers samen met één paar voetbalschoenen. De rechtsbenige speler droeg de rechter schoen, de linksbenige de linker.

Omdat ze ook aan de competitie wilden meedoen, werd op 29 mei 1926 een echte club opgericht. Met een geestelijk adviseur, pastoor De Gronckel. Die vond 'Rooms in Alles' wel een geschikte naam.

Van enige zegen van boven op de vrome naam is overigens niet echt sprake. De eerste elftallen van zowel RIA-W in Westdorpe als RIA in Nieuwstadt acteren in de zesde klasse van de KNVB, lager kan niet. Ze staan op dit moment wel bovenaan in hun respektievelijke competities.

RIA-W telt ongeveer honderd leden, van wie er zestig actief zijn in drie seniorenelftallen en een aantal jeugdteams. RIA in Nieuwstadt heeft drie seniorenteams, een vrouwen- en een veteranenelftal plus een tiental jeugdteams van kabouters tot B-junioren.

Jeugdspelers van de twee RIA's ontmoeten elkaar elk jaar op het traditionele grote jeugdtoernooi dat de club in Westdorpe organiseert. Volgend jaar bij het 70-jarig bestaan wil RIA-W 70 elftallen voor het toernooi uitnodigen.

RIA-W heeft sinds de oprichting slechts vier voorzitters gekend. De eerste, G. van Haelst, hanteerde veertig jaar onafgebroken de hamer, tot 1972. Sinds vorig jaar is zijn zoon Walter voorzitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden