'Revolutie nodig in wielrennen'

Na de zaak-Armstrong zijn rigoureuze maatregelen noodzakelijk om de sport te redden. Dat was maandag de boodschap van een nieuwe actiegroep, met onder anderen Greg LeMond.

LONDEN - Een waarheidscommissie die amnestie moet verlenen aan renners met een dopingverleden én het vertrek van de twee gezichten van de internationale wielrenunie UCI, Pat McQuaid en Hein Verbruggen. Dat, en niets minder, is wat de protestbeweging Change Cycling Now wil bewerkstelligen in het wielrennen.


In nog geen twee weken is de belangengroepering van de grond getild door Jaimie Fuller. De Australiër eist 2 miljoen dollar (1,53 miljoen euro) van de UCI voor de reputatieschade die zijn kledingbedrijf Skins, sponsor van onder meer de Raboploeg, door de dopingperikelen heeft opgelopen.


Hij bleek in zijn frustratie niet alleen te staan. De afgelopen twee dagen sprak hij in Londen met veertien anderen over oplossingen om onder de wielercrisis uit te komen.


Greg LeMond, na de val van Armstrong de enige Amerikaan die de Tour heeft gewonnen, was er voor overgevlogen uit Minnesota. Ze kregen gezelschap van Michael Ashenden, een van de belangrijkste bloeddopingexperts, wielertrainer Antoine Vayer en de journalisten David Walsh en Paul Kimmage. Vanuit het wielrennen verleenden Jonathan Vaughters, manager van de Garminploeg, en zijn ex-collega Eric Boyer van Cofidis hun medewerking.


Een ding hebben ze gemeen. Verandering is volgens hen onontkoombaar om de sport iets van zijn geloofwaardigheid terug te geven. Nu weet niemand meer wie hij nog moet geloven en is de Tourwinnaar al per definitie verdacht, betoogde LeMond. 'Zou het niet leuk zijn weer over de wedstrijden te schrijven in plaats van over doping?'


Bedreigd

Daartoe dient eerst het dopingprobleem in kaart te worden gebracht. Renners en andere betrokkenen moeten bij een onafhankelijke commissie hun misstappen uit het verleden kwijt kunnen, vindt Change Cycling Now. Zo'n waarheidscommissie, die de UCI niet ziet zitten, zal in elk geval gedekt moeten worden door het wereldantidopingagentschap WADA. Dat werd in Londen vertegenwoordigd door topman Howman, die de pers niet te woord wilde staan.


Zonden worden automatisch vergeven zolang de overtredingen zijn verjaard. Ashenden: 'We willen niet met het vingertje naar renners wijzen. We willen te weten komen hoe groot het probleem is.' De aanpak van doping wordt, als het aan Fuller cum suis ligt, ondergebracht in een onafhankelijk orgaan.


Als iets de gezichten van de tegenbeweging bindt, is het dat ze de degens kruisten met Lance Armstrong of anders wel met de internationale wielrenunie. Boyer zei ooit te zijn bedreigd door McQuaid toen hij kritische vragen stelde over de laatste comeback van de Amerikaan. LeMond keek er niet van op: 'Ik heb drie van zulke brieven van de UCI gekregen.'


Met de komst van de actiegroep lijken de rollen omgedraaid. De UCI stelde al een commissie in om het eigen functioneren tegen het licht te houden, na claims dat de dopingpraktijken van Armstrong konden plaatsvinden omdat de wielrenunie de andere kant opkeek. Maar door de aanstelling van John Coates als voorzitter, iemand die warme banden zou onderhouden met McQuaid en Verbruggen, ontbreekt elk geloof in een objectief oordeel.


Een commissie die werkelijk schone handen heeft, is wat Fuller, LeMond en hun geloofsgenoten voorstellen. Om die kans van slagen te geven, zal eerst de UCI-top het veld moeten ruimen. Zij zouden te veel schade hebben berokkend aan de sport.


Veranderen, en wel nu, zijn niet voor niets de sleutelwoorden die de actiegroep voorstaat. Dopingexpert Ashenden: 'We zitten opgescheept met leiders die hebben nagelaten hun verantwoordelijkheid te nemen. Daarmee geven ze een verkeerd signaal af aan iedereen. Eigenlijk zeggen ze: ga maar lekker achterover zitten, we wachten wel tot deze donderwolk overwaait.'


In het Hilton Hotel probeerden maandag acht mannen achter een tafel de wereld ervan te overtuigen dat het hen ernst is. Emma O'Reilly, de vroegere masseuse van Lance Armstrong, is de enige vrouw die zich openlijk aan het initiatief heeft verbonden. Met Jörg Jacksche en Christophe Bassons hebben ook twee oud-renners zich achter de plannen geschaard. De Duitser werd ontmaskerd als klant van dopingarts Fuentes, waarna hij zijn verhaal aan de UCI besloot te doen. Niemand nam de moeite het aan te horen.


Fuller wilde graag dat een profrenner hem in Londen zou flankeren. Met een aantal had hij contact, maar niemand kon hij overtuigen. 'Ze wilden het risico niet nemen. Een van de renners zei: 'Om een revolutie te laten slagen, moeten er doden vallen. Maar ik ben nog niet klaar om te sterven.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden