Reve kreeg het zwaarder te verduren dan GeenStijl

De ingezonden brieven van donderdag 18 mei.

Gerard Reve (links) op weg naar de rechtbank, 20 oktober 1966. Beeld anp
Gerard Reve (links) op weg naar de rechtbank, 20 oktober 1966.Beeld anp

Brief van de dag: Reve werd wel te grazen genomen

In het debat over GeenStijl stelt Harry Walstra (O&D, 17 mei) dat door journalisten nooit is opgeroepen tot een boycot van Gerard Reve voor de befaamde passage uit Brief uit het huis genaamd Het Gras in Nader tot U (uit 1966). Strikt genomen is dat misschien juist: Reve kreeg slechts de Tweede Kamerleden Algra en Van Dis achter zich aan wegens godslastering, hetgeen hem kwam te staan op een bijna twee jaar durend gerechtelijk proces wat nog wel iets anders is dan de oproep om een boycot.

Maar Reve werd enkele jaren later door journalist Boudewijn Büch in een interview wel degelijk te grazen genomen in Het Parool vanwege zijn vermeend racistische borreltafeluitspraken, en Büch kreeg daarvoor rugdekking van zijn toenmalige hoofdredacteur Wouter Gortzak. Ook werd Reve in 1975 door Anton Haakmat op de korrel genomen voor zijn op een Vlaams festival voorgedragen gedicht Voor eigen erf. Daar bestaan zelfs filmopnames van. Dit ter nuancering.

Wouter van Oorschot, Amsterdam

Vertrouwensopbouwperiode

Van de 61 dagen is er op 18 daarvan 'ongelooflijk hard gewerkt'. Er waren dus ook heel veel opbouwdagen voor vertrouwen en dat schijnt ook nog gelukt te zijn volgens een ingewijde (Ten eerste, 15 mei). Volgens een niet-ingewijde - ondergetekende - was deze formatiepoging bij voorbaat kansloos.

Als dan toch de Haagse wetten (winnaars moeten een kans krijgen) gevolgd moeten worden, dan moeten vier ervaren politici toch niet zoveel kostbare tijd verloren laten gaan. Snel tot de hoofdzaken komen en dan was na een uur of wat bekend geweest dat het niets kon worden. Ik denk overigens dat ook mevrouw Schippers er nooit veel vertrouwen in heeft gehad.

Nu maar op naar de volgende vertrouwensopbouwperiode!

J.A. Zunnebeld, Zaandam

Begin met wat je scheidt

Waarmee te beginnen: met wat je bindt of wat je scheidt? De ChristenUnie legt breek- en verschilpunten meteen op tafel. Dat was in de afgelopen besprekingen wellicht niet zo. De strategie van beginnen met overeenkomsten en eindigen met verschillen lijkt toch niet erg effectief. Zonde van de tijd. Begin met verschillen en eindig met een overeenkomst.

Jan Willem Dalhuisen, Huissen

PvdA kan best regeren

Hoezo kan de PvdA niet regeren? Een half miljoen mensen hebben in maart legaal mandaat gegeven aan de PvdA. En ook wie electoraal van de fiets is gevallen, blijft niet naast de fiets zitten, maar stapt snel weer op en rijdt verder.

Partijen hebben de plicht altijd weer hun beloftes naar vermogen om te zetten in beleid. De PvdA innoveren doe je maar op een congres en niet in de oppositie in de Kamer. Elf zetels zijn elf zetels.

T. de Huet, Amsterdam

Raadpleeg kiezer

De eerste formatiepoging na 61 dagen mislukt? Bepalen de vier partijonderhandelaars met hun Haagse insiders dat? Wederom een staaltje arrogantie van de macht. Elitaire politici die dus vinden dat zij dit namens hun kiezers mogen concluderen. 61 dagen down the drain. Wanneer stopt dit?

Er is tijdens de onderhandelingen hoop gewekt op een kabinet waarvan de deelnemende partijen de wil toonden te verbinden. Dat kan ook niet anders in ons multipartijenstelsel. Wat deze elite nalaat, is het raadplegen van hun kiezers: 'Luister, we hebben een paar lastige kwesties. Als we ergens water bij de wijn doen, dan kan het lukken. Denken jullie mee?'

Maar nee hoor, de kiezers doen er niet meer toe. De zetels zijn binnen, het circus draait als vanouds verder. Politici, besef dat jullie de wijsheid niet alleen in pacht hebben, betrek je kiezers en zorg voor een kabinet dat recht doet aan de verkiezingsuitslag en waarmee veel Nederlanders prima kunnen leven door gewoon goed te regeren. Verbinden dus.

Jan Massier, Amersfoort

Jesse liep stage

Een opmerkelijke visie van Dick Pels (oud-directeur wetenschappelijk bureau GroenLinks) in O&D van 17 mei: 'Deze ervaring om echt aan de formatietafel te zitten en te praten met partijen die al langer regeren, is belangrijk voor Groenlinks.' Met andere woorden: Jesse Klaver zat daar eigenlijk als stagiair. Een stage die wel wat langer duurde dan bij een groothandel of fietsenwinkel. Door die uitgesponnen stageperiode lag het land wat langer stil dan nodig, zegt Pels ook nog: 'Het is goed dat ze met onderhandelingen zijn gestopt, dat had zelfs eerder gekund.' Blijft de vraag, of Jesse Klaver een stagevergoeding ontving die vergelijkbaar is met die bij de Jumbo of Albert Heijn.

Coen de Jonge, Peiz

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden