Reuters-verslaggevers doen steekproef tijdens Russische verkiezingen: in alle stemlokalen kiesfraude

Bij de regionale verkiezingen in Rusland blijkt er veelvuldig te zijn gefraudeerd. Reuters-verslaggevers deden afgelopen weekend een steekproef bij zes stemlokalen.

Vladimir Poetin. Beeld EPA

'We moeten zorgen dat Verenigd Rusland 85 procent krijgt. Anders houdt de tsaar op ons geld te geven.' Met die woorden legde een vertegenwoordiger van de partij van president Poetin, oftewel de 'tsaar', afgelopen weekeinde uit waarom hij bezig was stembiljetten in de stembus te proppen in een kieslokaal in de Russische stad Vladikavkaz.

Steekproef

Het was slechts een van de bewijzen van kiesfraude die Reuters-verslaggevers afgelopen weekeinde constateerden bij de lokale verkiezingen in Rusland. Bij wijze van steekproef telden ze bij zes stemlokalen het aantal kiezers dat was komen opdagen. Bij alle zes stemlokalen werd in de officiële uitslag een veel hogere opkomst gemeld.

Bij een stemlokaal in Vladikavkaz telden de verslaggevers van Reuters 256 kiezers, maar volgens de einduitslag hadden maar liefst 1.867 mensen hun stem uitgebracht in het stemlokaal. Het grootste deel daarvan, 73 procent, stemde voor Verenigd Rusland, de partij van president Poetin. In hetzelfde stemlokaal zagen ze ook de vertegenwoordiger van Poetins partij aan het werk, terwijl hij de stembussen vol propte met kiesbiljetten.

Nadat hij zelf zijn stem had uitgebracht schoof Sergej Ljoetikov, een medewerker van Verenigd Rusland, nog tien keer wat stembiljetten in de bus. Toen hij doorkreeg dat een verslaggeefster hem in de gaten hield, dreigde hij haar mobieltje te vernielen, tenzij ze alle opnamen zou verwijderen. Volgens de verslaggeefster kon de voorzitster van de kiescommissie Ljoetikov zien terwijl hij de stembus volpropte, maar die waste haar handen in onschuld. 'Ik heb geen commentaar. Ik heb niets gezien', reageerde zij op de vraag wat zij van Ljoetikovs optreden vond.

Ook bij vijf andere stemlokalen waar Reuters de opkomst telde, constateerden verslaggevers opvallende afwijkingen tussen de officiële opkomst en het aantal kiezers dat zij gedurende de hele dag hadden geteld. Het is onduidelijk hoe wijdverbreid dergelijke praktijken waren, maar het is wel tekenend dat bij alle stemlokalen die zij controleerden met de opkomstcijfers was geknoeid.

Alle meldingen worden onderzocht

Poetins woordvoerder Dmitri Peskov verzekerde dat alle meldingen van kiesfraude zullen worden onderzocht. Maar volgens hem bewijzen de verkiezingen slechts dat de Russen achter Poetin staan. In alle zestien regio's waar een nieuwe gouverneur werd gekozen, kwam de kandidaat van Poetins partij als eerste uit de bus.

Ook bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar constateerde Reuters allerlei gevallen van geknoei met de stemmen. In een hele reeks stembureaus bleek precies 62,2 procent van de kiezers op Poetins partij te hebben gestemd. Dat leverde het nieuwe hoofd van de Russische kiesraad, Ella Pamfilova, de bijnaam 'Ella 62,2 procent' op.

Opvallend was ook dat de opkomst in één stemlokaal waar Reuters de hele dag iemand had, veel lager was dan in alle andere stemlokalen in de omgeving. Op webcambeelden uit verscheidene stembureaus was te zien hoe medewerkers van de kiescommissie zelf de stembussen vulden met biljetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.