nieuwsshell
Reuters: Shell wil 40 procent bezuinigen op olie- en gaswinning om energietransitie te financieren
Shell zou op ongekende schaal willen snijden in de kosten van zijn olie- en gaswinning. De kosten zouden met 40 procent omlaag moeten, en de uitgespaarde euro’s zouden dienen om de energietransitie te financieren. Volgens persbureau Reuters heeft het concern er een heuse operatie van gemaakt: Project Reshape.
Bevestigen doet het bedrijf niets, maar de verslaggever van Reuters is goed ingevoerd bij Shell. Uit de mond van een anonieme Shell-manager tekent hij op: ‘We hadden een uitstekend businessmodel, maar past het ook voor de toekomst?’ Het bezuinigingsplan zou nog dit jaar openbaar gemaakt worden, schrijft Reuters.
Als dat inderdaad zo uitpakt als Reuters beschrijft, zou dat kunnen betekenen dat Shell zich toch gaat afwenden van olie en gas, en meer vaart zet achter investeringen in hernieuwbare brandstof en in elektriciteit. Het is onwaarschijnlijk dat het bedrijf, een van de grootste olieconcerns in de wereld, plotseling het groene licht heeft gezien. Veel waarschijnlijker is dat Shell constateert dat de prijs van olie en gas permanent onder druk zal blijven staan. Ondanks enorme interventies van Saoedi-Arabië, Rusland en de OPEC komt de olieprijs maar niet boven de 45 dollar per vat uit. Dat komt niet alleen doordat de vraag naar olieproducten en gas als gevolg van corona stevig is gedaald, maar ook doordat er sprake is van een permanente overproductie van fossiele brandstoffen. Dat regeringen druk bezig zijn met beleid om de uitstoot van CO2 duurder te maken, zal die situatie niet verbeteren.
In juli sprak bestuursvoorzitter Ben van Beurden nog de analisten toe, en via hen zijn aandeelhouders. Hij sprak toen al van een ‘redesign’ van zijn bedrijf, maar toen had hij het nog in de eerste plaats over ‘het beste halen uit onze traditionele markten’. Al wilde hij ook ‘doelgericht innoveren naar toekomstige businessmodellen’.
Volgens Reuters zou Shell zich in de toekomst willen concentreren op nog drie plaatsen om olie en gas te winnen: Nigeria, de Golf van Mexico en de Noordzee. Hoe strikt die focus is, moet nog blijken. Het Financieele Dagblad meldde onlangs dat Shell weer wil gaan boren in het zeegebied boven Alaska, waar het enkele jaren geleden met de staart tussen de benen was vertrokken.
Als Project Reshape inderdaad zo’n impact heeft als Reuters vermoedt, dan komt dat niets te vroeg. Onderzoeksbureau OCI nam de plannen door van acht van de grootste westerse oliemaatschappijen, op basis van gegevens die zijn verzameld door het in de oliewereld toonaangevende onderzoeksbureau Rystad. Er is geen sprake van dat die de klimaatdoelen van Parijs dichterbij brengen. Shell zal in 2030 22 procent meer olie oppompen dan nu; alleen ExxonMobil groeit met 52 procent nog harder. Ook de productie van gas zal blijven stijgen. Het Italiaanse ENI is de enige van de acht die niet van plan is de productie van olie en gas verder op te voeren.
De onderzoekers maken korte metten met de belofte van Shell van april dit jaar. Shell beloofde in 2050 CO2-neutraal te zullen zijn. Maar die belofte, zo stellen de onderzoekers, betreft alleen de eigen operatie van Shell, terwijl 85 procent van de uitstoot plaatsvindt bij de klanten: als die hun auto starten of hun gasboilers aansteken. Voor die 85 procent belooft Shell wel zijn klanten te zullen helpen bij het verminderen van die uitstoot.
Hoe staat de olie-industrie er voor?
Niet eerder leed olieconcern Shell zo’n groot verlies in één kwartaal: 18,1 miljard dollar. Het verlies wordt veroorzaakt doordat het bedrijf op ongekende schaal zijn voorraden en bezittingen heeft moeten afwaarderen, met 28 miljard dollar.
Shell ziet zichzelf dolgraag als een topper onder de oliemaatschappijen waar het zijn klimaatbeleid betreft. Maar het concern slaagt er steeds minder in de buitenwereld te overtuigen van zijn voortreffelijkheden.
Olieconcern Exxon domineerde bijna een eeuw lang Wall Street en de Amerikaanse politiek. Maar de invloed en waarde van het olieconcern smelten sneller dan de poolkappen. Exxon valt nu zelfs uit de gezaghebbende Dow Jones. Is het olietijdperk binnenkort voorbij?