Reuters blundert met publicatie van repetitiefoto's ontsteken Olympische vlam - persbureau geweerd van openingsceremonie

Het moest op vrijdag 9 februari de spectaculaire apotheose worden van de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen: het ontsteken van de olympische vlam in het ijskoude en uitverkochte stadion in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Maar door een fout van persbureau Reuters is het hoogtepunt van wat het organisatiecomité al omschreef als 'een show die de wereld versteld zal doen staan' nu al onthuld. Voor straf mogen fotografen en verslaggevers van het Britse persbureau niet meer bij de opening van de Spelen zijn.

Iñaki Oñorbe Genovesi
De Olympische ringen in het Olympisch dorp in Gangneung, Zuid-Korea Beeld afp
De Olympische ringen in het Olympisch dorp in Gangneung, Zuid-KoreaBeeld afp

Maandenlang is er door de Zuid-Koreanen over nagedacht hoe de olympische vlam, die eind oktober in het Griekse Olympia werd aangestoken en vervolgens ruim 2.000 kilometer langs zeventien steden in Zuid-Korea werd gedragen, de officiële start van de Olympische Winterspelen zou markeren. Traditiegetrouw een magisch moment waar toeschouwers en sportfans in het olympisch stadion en wereldwijd achter tv's en smartphones reikhalzend naar uitkijken.

Soms is dat hoogtepunt van de openingsceremonie mysterieus, vaak spectaculair, maar zelden meer zo kleurloos als bij de Spelen van Amsterdam, waar de gewoonte ooit werd geïntroduceerd en een medewerker van het gasbedrijf gewoon het olympische vuur mocht aansteken en de brandende schaal omhoog liet takelen.

Als het aan de Zuid-Koreanen ligt, moet bovendien een miskleun zoals dertig jaar geleden, toen de Olympische Zomerspelen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul werden gehouden, koste wat het kost worden voorkomen. Toen de atleten Chung Sun-Man, Kim Won-Tak en Sohn Mi-Chung destijds tijdens de openingsceremonie de olympische vlam aanstaken, bleken enkele duiven nog rond de ketel te zitten. Deze werden levend verbrand en het incident ging de geschiedenis in als 'de olympische barbecue'.

Lees verder onder het filmpje

De Olympische vlam moet hier straks gaan branden Beeld afp
De Olympische vlam moet hier straks gaan brandenBeeld afp

Traditionele Koreaanse waardes

Dus werd afgelopen zondag in het stadion van Pyeongchang driftig gerepeteerd met het o zo belangrijke vlammoment. Een fotograaf van persbureau Reuters was ook bij de repetitie aanwezig. En die was blijkbaar zo onder de indruk van het tafereel dat hij zeker negen foto's in hoge resolutie naar Reuters stuurde, die ze vervolgens wereldwijd naar klanten, kranten en andere nieuwsmedia verspreidde.

Op de foto's was onder meer te zien hoe de olympische vlam langs een metershoge sculptuur haar weg zoekt naar een ketel die rust op een vijfpuntige fundering. Het stelt een oosterse kom voor die door vijf vingers wordt vastgehouden en symbool staat voor traditionele Koreaanse waardes als schoonheid, participatie en partnerschap, aldus het organisatiecomité van de Spelen in Pyeongchang.

Dat reageerde woest op de onthulling van Reuters. Ook het Internationaal Olympisch Comité was not amused met de schending van dit allerstrengste embargo. Het Britse persbureau bood direct excuses voor de pijnlijke vergissing en stuurde een zogeheten 'Picture Kill' naar al zijn afnemers. De gewraakte foto's werden teruggetrokken en zijn niet langer bestemd voor publicatie. Een maatregel die doorgaans alleen wordt toegepast als aan de echtheid van beelden wordt getwijfeld.

Voor het Internationaal Olympisch Comité zijn de mea culpa en maatregelen van Reuters niet toereikend. Voor straf zijn alle accreditaties van fotografen en verslaggevers van het gerenommeerde persbureau ingetrokken voor de openingsceremonie van de Spelen in Pyeongchang. De fotograaf die de beelden maakte tijdens de repetitie is helemaal niet meer welkom tijdens de Spelen.

Koreaanse fakkeldragers steken de fakkel aan die door een drone zal worden vervoerd Beeld ap
Koreaanse fakkeldragers steken de fakkel aan die door een drone zal worden vervoerdBeeld ap

Daarnaast waarschuwde het Zuid-Koreaanse organisatiecomité alvast andere media: wie afspraken en embargos schendt kan zware sancties verwachten. Media zijn gewaarschuwd: ook het doven van de olympische vlam van Pyeongchang tijdens de sluitingsceremonie op 25 februari moet een gedenkwaardig moment worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden