Retro scholierenbeleg

Er lag een stapeltje beduimelde boeken bij de voordeur, met een briefje van de buurvrouw of ik ze misschien wilde hebben. Uitspanning, de eerste bundel met restaurantrecensies van Mac van Dinther, uit 2000 alweer, Uit eten met De Boer & De Cocq uit 1990, met de restaurantrecensies van Ad de Boer en Wouter Klootwijk (veelal vileine stukjes met de algemene teneur dat eten in de Nederlandse horeca een regelrechte verschrikking is), en Eten uit de krant uit 1986, 'een selectie uit de keukenrubriek van de Volkskrant'. Dat laatste bundeltje was natuurlijk het leukst.

null Beeld null

Ingrediënten

1 ui
5 tenen knoflook
7 rode pepers
2 tl basterdsuiker
olijfolie
zout
Want wat is er veel veranderd in bijna dertig jaar tijd. De Volkskeuken heette toen nog gewoon 'Keuken'. Het ik-tijdperk moest duidelijk nog aanbreken, want onder de stukjes zelf staan geen namen. Verder valt op dat er nog ruimte was om echt iets uit te leggen en dat deed de redactie (Lydia Rood, Ad de Boer, Wouter Klootwijk en Martin Ruyter) dan ook met overgave.

Kortom, veel keuk, weinig leuk (wat niet wil zeggen dat het niet grappig is) en dat allemaal lang voordat internet bestond. Het volk moest worden verheven in de edele kunst van de minder-is-meer-keuken. Ik krijg nog steeds post van lezers die er met weemoed aan refereren.

In Eten uit de krant wordt nauwgezet uitgelegd hoe je zelf een haring schoonmaakt of een sardientje roostert. Paardenvlees wordt niet geschuwd (cheval bourguignon en paardengehakt in rookvlees), en het recept voor toast kannibaal (huisgemaakte filet americain van vanglap) prijkt tegenwoordig op de menukaart van menig 'nouveau ruig' restaurant. Er staan zelfs handige tips voor het bereiden van zwaan in, maar dat moet wel haast om te stangen zijn geweest.

In één van de stukjes wordt een nieuwe trend gesignaleerd onder middelbare scholieren: sambal op brood. Verdomd, ik kan me dat nog heel goed herinneren! In 1984 was het eerst nog hagelslag en sandwichspread dat de klok sloeg. Opeens aten we allemaal pindakaas met sambal! Zelf deed ik er na een tijdje ook nog een plakje komkommer tussen, wat zelfs na een ochtend in de boterhammentrommel nog verrassend fris smaakte. Pindakaas met sambal, ik proef het nu ook gewoon weer. Hoog tijd voor het auteurloze recept van toen.

Hak de ui, knoflook en de hele rode pepers (ja, ook de zaadjes) heel fijn en strooi de basterdsuiker erover. Verhit een ruime plens olie in een koekenpan. Bak daarin ui, pepers en knoflook een minuut of 4 en blijf goed roeren. Kruid ten slotte met wat zout en laat afkoelen. Doe de sambal in een schoon potje.

Neem een kleffe witte boterham (casino, tijger et cetera). Besmeer eerst met pindakaas, daarna met sambal. Dunne plakjes komkommer op een kant en dubbelvouwen. Meteen opeten, of meenemen in de broodtrommel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden