Resultaten brengen leven in de brouwerij

Een flinke hoeveelheid halfjaarcijfers bracht donderdag de nodige levendige handel op het Damrak. Twee hoofdfondsen kwamen met hun resultaten, alsmede twee bedrijven die afhankelijk zijn van de activiteiten op de aandelenmarkt....

Een negatieve hoofdrol was gisteren weggelegd voor Buhrmann, het handelshuis in kantoorartikelen dat beleggers dit jaar al vaker heeft teleurgesteld. De winst van het concern daalde in het tweede kwartaal met 77 procent, hetgeen Buhrmann op een koersdaling van 3,5 procent kwam te staan. 'Het vertrouwen van de beleggers in het bedrijf is verdwenen', concludeerde een beurshandelaar. 'Ik vind de afstraffing eigenlijk nog meevallen.'

Koninklijke Olie, het andere hoofdfonds dat met halfjaarcijfers kwam, boekte een winst van 4,1 miljard dollar, 20 procent meer dan over het eerste halfjaar van 2000. Een stevig deel van de stijging was het gevolg van de hoge olie- en gasprijzen, en de beleggers reageerden dan ook niet echt opgetogen op de resultaten. Het aandeel verloor 3,7 procent, en was daarmee de grootste daler onder de AEX-fondsen.

Het resultaat uit de chemische activiteiten van Shell bleek fors teruggevallen te zijn, vanwege 'moeilijke handelsomstandigheden'. De winst van het onderdeel daalde met ruim de helft. De koers van de twee andere grote Nederlandse chemiebedrijven gingen in reactie daarop omlaag. Akzo Nobel verloor bijna 3 procent op 46,28 euro. DSM leverde 2 procent in.

De AEX-index daalde bijna 2 punten naar 549,92 punten. Een groot deel van de dag stond de graadmeter op winst. 'De grens van 560 punten is zelfs even binnen bereik geweest, maar de weerstand was te groot', zegt de beurshandelaar. 'Toen cijfers over de fabrieksorders uit Amerika kwamen, moest de index flink inleveren. Dat is de eerste keer in een week dat de markt echt op macrocijfers reageert.'

Ook de commissionairshuizen AOT en Van der Moolen publiceerden hun halfjaarcijfers. AOT zag het resultaat met 88 procent afnemen. Het bedrijf wijt de problemen aan moeilijke marktomstandigheden: de omzetten op de effectenmarkten zijn teruggelopen, en de beweeglijkheid van de aandelenkoersen nam de laatste maanden af. Het aandeel AOT daalde met 1,7 procent naar 3,54 euro.

Ook AOT's concurrent Van der Moolen zag de winst in het tweede kwartaal dalen, maar de afname was met 31 procent minder dan bij AOT. De winst van Van der Moolen, de op vier na grootste commissionair op de beurs van New York en vele malen groter dan AOT, kwam in het tweede kwartaal uit op 23,2 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden