Resultaat reis Perry laat te wensen over

De Amerikaanse minister van Defensie Perry heeft wisselende resultaten geboekt tijdens zijn toernee langs Arabische en Europese bondgenoten om steun te verwerven voor het beleid van de VS inzake Irak....

AFP; AP; REUTER

AFP, AP, Reuter

KOEWEIT/WASHINGTON

Ankara sloot wederom uit dat de NAVO-basis van Inçerlik voor aanvallen op Irak mag worden gebruikt. Perry bezocht behalve Koeweit en Turkije ook Bahrein en Saudi-Arabië. In Bahrein boekte de Amerikaanse minister zondag wel een succes. Het staatje gaf de VS toestemming om er 23 bommenwerpers te stationeren. Over zijn besprekingen met de Saudische koning Fahd wilde niemand iets kwijt - volgens waarnemers een veeg teken voor Perry's inspanningen.

De minister verzocht Koeweit zondag om toestemming voor de stationering van de Amerikaanse militairen, nadat de VS vrijdag hadden besloten tot het zenden van extra troepen. In eerste instantie gaf Koeweit geen toestemming en trok één lijn met de landen uit de regio, die de recente aanvallen op Irak 'buitenproportioneel' vinden.

Gisteren ging het oliestaatje echter alsnog akkoord - volgens diplomaten omdat de taak van de minder dan vijfduizend man grondtroepen vooral als defensief kan worden uitgelegd. Irak liet gisteren weten 'zeer bezorgd' te zijn over de Amerikaanse manoeuvres, waartoe ook versterkingen van de vloot en luchtmacht behoren.

Perry heeft volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Tansu Çiller, niet gevraagd of de VS gebruik mogen maken van de basis bij Inçirlik voor aanvallen op Irak. Een dergelijk verzoek zou echter zijn geweigerd, aldus Çiller.

Perru eindigde zijn rondreis in Londen voor overleg met zijn Britse en Franse ambtgenoten. Na afloop daarvan sprak hij van een 'totale convergentie van visies' ten aanzien van het vliegverbod dat in het noorden en zuiden van Irak geldt voor Iraakse toestellen. Frankrijk uitte zich eerder kritisch over de uitbreiding door de VS van het vliegverbod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden