Restverwerking

Een eenvoudig broodje kan de diepste gevoelens in mensen naar boven halen. Zo woon ik in een huis met iemand die voortdurend achteloos auto's in de prak rijdt, zijn portemonnee leegschudt in de hand van verbaasde bedelaars en dure jassen in cafés laat hangen, maar het niet over zijn hart...

Laatst ging het weer helemaal mis. Er zouden vier kinderen komen spelen, dus ik had een zak chocoladebroodjes gehaald. Daar kwam moeder A binnen, met haar kroost en acht appelflappen. Even later arriveerde moeder B met een grote slagroomtaart. Toen de koffie klaar was, zette mijn huisgenoot met een gulle glimlach een doos aardbeientaartjes op tafel. Tegen zoveel overvloed viel natuurlijk niet op te vreten, en de volgende morgen lagen er vier, inmiddels oudbakken chocoladebroodjes schuldbewust op de keukentafel te verschrompelen. Op het moment dat ik de vettige papieren zak in de vuilnisbak liet glijden, kwam mijn huisgenoot met vorsende blik de keuken binnen. Omdat hij dreigde een advocaat te bellen besloot ik tot restverwerking. Met smakelijk, zij het extreem calorierijk resultaat: een soort reuzenchocoladewentelteef. Snijd vier overgeschoten chocoladecroissants (van het rechthoekige soort dat van binnen twee pijpjes chocola heeft, en zonder glazuur) overdwars in plakken. Vet een niet te groot ovenschaaltje in met boter. Rangschik de plakken in het ovenschaaltje. Klop in een grote kom een heel ei en vijf eidooiers met vier eetlepels basterdsuiker en een zakje vanillesuiker goed los. Giet in een steelpan een halve liter melk en een halve liter slagroom en breng dit net aan de kook. Neem de pan van het vuur zodra het begint te koken, en giet het melk-roommengsel bij het ei-suikermengsel, driftig klutsend met een garde. Kluts nog even door en giet dan alles over de stukken chocoladebrood . Laat alles een kwartiertje staan, zodat het brood het vocht kan absorberen. Verwarm intussen de oven voor op 160 graden. Zet de schaal in de warme oven en laat het gerecht ongeveer drie kwartier bakken, tot de 'wentelteef' gaar is en door en door heet. Warm opeten, met koffie erbij, als ontbijt bijvoorbeeld. Of als toetje aan magere kinderen. En als er nog iets van overblijft, gooi dat dan heimelijk doch kordaat in de vuilnisbak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden