Restjes als inspiratie voor culinair soepje

Het Voedingscentrum en Milieu Centraal zijn een campagne begonnen om mensen bewust te maken van voedselverspilling: kijk op www.etenisomopteeten.nl. Zo'n 45 procent van alle voedsel dat we produceren, wordt namelijk gewoon weggegooid. Tijdens oogst en verwerking, zoals kromme komkommers of bobbelig fruit. Alles wat winkels en bedrijven aan het eind van de week te veel hebben ingekocht. Restaurants, met hun alleen-het-binnenste-van-de-courgette-manie, zijn notoire verspillers. Maar dat eten komt meestal nog in veevoer terecht, terwijl de 400 euro per jaar die Nederlandse huishoudens weggooien, gewoon in de vuilnisbak belandt. Daarvan zou je niet alleen lekker op vakantie kunnen, met al dat geld bij elkaar zouden we de volledige bevolking van een derdewereldland op de been kunnen houden.

Loethe Olthuis

Wat kun je nou zelf doen? Simpel. Een boodschappenlijstje maken, niet te veel kopen, je koelkast overzichtelijk houden én niet te veel klaarmaken, helpt al. En gewoon even nadenken wat je nog met die appel met dat bruine plekje kunt doen. Op die etenisomopteeten-site vind je wat receptjes voor overgebleven bloemkool, maar niks voor die dingen die je juist vaak over hebt: een restje aardappels, pasta of rijst, een vaag sausje, verwelkte chips, dat laatste plakje ham, een half potje olijven, kapje brood, scheut yoghurt. Terwijl restjes juist enorm inspirerend zijn. Niks hoeft, alles kan. Als voorbeeld een super aardappelsoepje, ook prima als pastapotage (pasta met saus kan ook) of rijstcrèmesoep. Bewaar wat rijst of pasta om op het laatst door de soep te roeren.


Verwarm de aardappels (pasta, rijst) en het/de bouillonblokje(s) met zoveel water dat ze half onderstaan, tegen de kook aan. Pureer glad met een staafmixer; voeg extra water toe, als de soep te dik is. Roerbak fijngesneden groenten - alles kan: prei, paprika, broccoli- en bloemkoolroosjes, doperwtjes -, eventueel olijven en/of restjes vleeswaren een half minuutje in wat olijfolie en roer door de soep. ( Je kunt gare groenten ook direct bij de aardappelen doen en mee-pureren.) Verwarm de soep en maak op smaak af met een klontje boter of wat geraspte kaas, een scheut olijfolie, room of yoghurt, zout en peper. Laat niet meer koken als je yoghurt gebruikt. Strooi er ten slotte kruiden over, wat verkruimelde chips, of wat krokant gebakken broodblokjes.


ingrediënten


overgebleven gekookte aardappels, pasta of rijst


bouillonblokje(s)


restje gare (fijngesneden) groenten, reepjes vleeswaren, plakjes olijf


boter, olijfolie, restje room of yoghurt, restje geraspte kaas


eventueel (restje) kruiden zoals peterselie of bieslook of restje chips


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden