Resten van Don Quichot-auteur mogelijk gevonden

Onderzoekers op zoek naar de stoffelijke resten van de beroemde Spaanse schrijver Miguel de Cervantes hebben in een crypte in een klooster in Madrid een kist aangetroffen met daarop de letters M.C. Mogelijk gaat het om de kist waarin Don Quichot-auteur Cervantes is begraven.

redactie
De gevonden kist met daarop de initialen M.C. Mogelijk bevat de kist de stoffelijke resten van Miguel de Cervantes. Beeld reuters
De gevonden kist met daarop de initialen M.C. Mogelijk bevat de kist de stoffelijke resten van Miguel de Cervantes.Beeld reuters

Forensische expers deden de vondst afgelopen weekeinde. In de kist zijn botten aangetroffen. De onderzoekers hopen nu eindelijk het raadsel over de laatste rustplaats van Cervantes te hebben opgehelderd. Mogelijk helpen daarbij enkele aanwijzingen uit het verleden. Zo raakte Cervantes op zijn 24ste gewond aan zijn linkerhand tijdens een zeeslag in 1571. Hij kon zijn hand daarna niet meer gebruiken, waardoor het bot misvormd moet zijn. Ook zou hij door ten minste één kogel zijn getroffen in zijn borstkas.

De auteur van de klassieker De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha zou op 22 april 1616 zijn overleden in de Spaanse hoofdstad. De dag daarop zou hij begraven zijn in de kapel van het Convento de las Trinitarias Descalzas de San Ildefonso. Op welke plaats exact, is onduidelijk. Wel is bekend dat Cervantes destijds naast zijn echtgenote, Catalina Salazar, is begraven. In de ruimte waar de kist is aangetroffen zijn ook de botten gevonden van zeker negen andere mensen.

Miguel de Cervantes. Beeld ap
Miguel de Cervantes.Beeld ap

Cervantes overleed in grote armoede. Een tragisch lot aangezien hij wordt gezien als een van de belangrijkste figuren uit de Spaanse literatuur. Zijn roman over Don Quichot is een van de meest gelezen en meest vertaalde boeken ter wereld. Cervantes schreef zijn boek over Don Quichot in 1605. Het tweede deel volgde in 1615. Het boek vertelt de komische reisavonturen van de oude edelman Don Quichot, die denkt dat hij een dolende ridder is.

Boekomslag van Don Quichot, de beroemde ridder van Miguel de Cervantes. Beeld Koninklijke Bibliotheek
Boekomslag van Don Quichot, de beroemde ridder van Miguel de Cervantes.Beeld Koninklijke Bibliotheek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden