Restaureer de Dom, maar wel traag

UTRECHT Inwoners van Utrecht, verenigd in de Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk 2013, wil dat het middenschip van de kerk, dat in 1674 door een storm werd verwoest, op historische wijze wordt herbouwd....

De kosten van de operatie zouden moeten worden opgebracht door bezoekers van de historische bouwplaats, die daar de ambachtslieden aan het werk kunnen zien. De initiatiefnemers vergelijken dit proces met dat van de Sagrada Familia in Barcelona, waar de langzame bouw van het werk van Gaudi een toeristentrekpleister is.

Regelmaat
In Utrecht duiken met enige regelmaat initiatieven op voor de herbouw van het middenschip. Een aantal jaren geleden werden door middel van een constructie van steigerpijpen de contouren het middenschip tijdelijk zichtbaar gemaakt. Vorig jaar lanceerde een andere groep het plan om het middenschip te herbouwen in eigentijdse materialen als glas en staal.

Stichtingsvoorzitter en restauratiearchitect Leo Wevers ziet veel heil in een historische bouwput op het Domplein, waar ambachtslieden een opleiding kunnen krijgen en die volgens hem een grote toeristische trekker kan zijn.

Die bouwput zou ruim vijftig jaar kunnen bestaan, aangezien de stichting kiest voor ‘slow building’. Wevers: ‘Het bouwproces is even belangrijk als het eindresultaat. Mensen gaan dan op zondag kijken hoe ver ze zijn gevorderd.’

Er moeten nog veel hobbels worden genomen wil het project worden uitgevoerd. Er is een startkapitaal nodig van 10 miljoen euro. Bovendien moet gepeild worden of de Utrechtse bevolking wel op dit bouwproject zit te wachten, zeker nu ook het stationsgebied van de stad de komende jaren ook een bouwput is. Er rijdt een bus op de locatie en het Domplein wordt regelmatig gebruikt voor evenementen en manifestaties.

Trauma
Volgens stadsdichter Ingmar Heytze gaat het herbouwde middenschip er nooit komen. ‘Iedere stad heeft haar trauma dat zij niet te boven komt, en voor Utrecht is dat het verwoeste middenschip. Maar eigenlijk willen we die volledige Domkerk nu niet meer zien staan, al is het natuurlijk wel leuk om over de herbouw na te denken. Ik zeg ook niet dat je het niet moet doen. We zien wel waar het schip strandt.’

Utrecht was woensdag extra met haar geschiedenis bezig vanwege de zogeheten Stadsdag. Gevierd werd dat Utrecht 888 jaar geleden stadsrechten verwierf.

Ter gelegenheid van de viering was ook voor het eerst de ruimte onder het Domplein opengesteld voor het publiek, met daarin de grootste Romeinse castellummuur van Nederland. Dit nieuwe ondergrondse centrum wordt 1 juli officieel geopend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden