Restauratie Gouden Koets op 1,2 miljoen euro geschat

De restauratie van de Gouden Koets kost naar schatting 1,2 miljoen euro. Dat werd woensdagmiddag bekend tijdens een persbezichtiging in de Koninklijke Stallen van enkele losse delen van het inmiddels gedemonteerde rijtuig.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat het bedrag werd genoemd is opmerkelijk, omdat premier Rutte begin dit jaar weigerde de kosten te noemen toen de Tweede Kamer daar om vroeg.

Dinsdag rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Glazen Koets naar de Ridderzaal. Het is voor het eerst sinds 1923 dat dit rijtuig op Prinsjesdag wordt gebruikt. Het oudste rijtuig van het staldepartement, uit 1826, werd de afgelopen zeven jaar gerestaureerd, naar nu blijkt voor 1,2 miljoen euro. Op basis daarvan is de verwachting dat de restauratie van de Gouden Koets (die uit 1898 stamt) een dergelijk bedrag kost.

Begrotingshoofdstuk 'De Koning'

Het geld komt uit het begrotingshoofdstuk 'De Koning'. Het gaat dus niet om extra kosten. Rutte wilde de bedragen niet noemen, omdat die volgens hem zouden raken aan 'de persoonlijke levenssfeer' van de koning. In artikel 41 van de Grondwet staat: 'De Koning richt, met in achtneming van het openbaar belang, zijn Huis in.' Daartoe krijgt hij overheidswege een 'uitkering', waarmee hij zijn organisatie kan inrichten.

Rutte zegde in februari de Kamer toe de Raad van State om advies te vragen of hij inzage zou moeten geven in de restauratiekosten. Dat is nu dus niet meer nodig.

Ook de Glazen Koets was voor de pers te bezichtigen. Net als de afgelopen jaren kan door de bouw van een parkeergarage in het centrum van Den Haag niet de traditionele route via de Korte Vijverberg, langs het kabinet van de koning, worden gereden. De koets gaat daarom van het Lange Voorhout via de Lange Houtstraat en Het Plein naar het Binnenhof.

Lees ook

Zo weinig op de teller en nu al een opknapbeurt? Column Bert Wagendorp (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden