Restauratie Brits parlement loopt in de miljarden

De kosten voor de restauratie van Westminster, het Britse parlementsgebouw in Londen, kunnen oplopen tot 9,8 miljard euro als de parlementariërs niet tijdelijk elders worden gehuisvest. De werkzaamheden duren in dat geval 32 jaar, blijkt donderdag uit een rapport van een speciale parlementaire commissie.

Westminster, waaar het parlement zetelt, is nodig toe aan een grondige renovatie. Beeld AFP

Het Britse parlementsgebouw zakt langzamerhand in de Theems, het metselwerk brokkelt af en de bedrading moet worden vernieuwd. Kortom, na decennia van achterstallig onderhoud is een grootscheepse renovatie noodzakelijk. Het probleem is dat het relatief sneller en goedkoper is wanneer de volksvertegenwoordigers een jaartje of zes verhuizen, maar daarvoor zijn ze teveel aan 'de moeder der parlementen' gehecht.

Uit een vandaag gepubliceerd rapport is gebleken dat de restauratiekosten voor het Paleis van Westminster kunnen oplopen tot maar liefst 9,8 miljard euro. Het werk is duivels gecompliceerd, omdat het een doolhof van gangen is en aan de oevers van de Theems ligt. Diep onder de grond lopen spookachtige tunnels en er is uiteraard asbest aanwezig. Bovendien moeten talloze kostbare documenten, zoals vijftiende-eeuwse wetten die op geitenhuiden zijn geschreven, worden geëvacueerd. Het kan dertig tot veertig jaar duren eer het karwei af is.

Westminster bij nacht. Beeld EPA

Rondreizend circus

Het kan efficiënter wanneer de meer dan duizend Hoger- en Lagerhuisleden, met hun personeel, tijdelijk elders worden gehuisvest. Dan kan het binnen zes jaar klaar zijn, voor een prijs van 'slechts' 4,8 miljard euro aan belastinggeld. Er is geopperd om het parlement tijdelijk in Noord-Engeland te vestigen of er een rondreizend circus van te maken. Probleem is dat het hele overheidsapparaat in Londen zit, inclusief de ambtenaren en de regering. Een voor de hand liggende tijdelijke locatie is daarom het moderne Queen Elizabeth Conference Centre, pal aan de overkant.

Dat mist echter de sfeer en de traditie van het parlement in Westminster, iets wat de Britse politiek juist aantrekkelijk maakt. De relatief kleine, met houten panelen beklede debatkamers worden gezien als de heilige graal van de democratie. Het is een wereld van verschil met de steriele IKEA-omgeving waar de Duitse en Nederlandse kamerleden bijeenkomen om te vergaderen. Het huidige parlementsgebouw is na een grote brand in 1834 herbouwd en ontworpen door bouwmeester Charles Barry. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebombardeerd, maar de schade bleef beperkt.

Compromis

Het is goed mogelijk dat de kamerleden, die vele uren zullen debatteren over het dilemma, een compromis zullen sluiten tussen efficiëntie en traditie. Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat het Lagerhuis tijdens de renovatie van de oostvleugel zitting neemt in het Hogerhuis, en andersom. Tevens is het een mogelijkheid om zoveel mogelijk te doen tijdens het lange zomerreces en alleen weg te gaan als het echt niet anders kan. Ook kan het parlement tijdelijk zitting nemen in Westminster Hall, het middeleeuwse deel dat de brand indertijd heeft overleefd.

De Big Ben met op de voorgrond de toren van de Margaret Church in Westminster Abbey. Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden