Restaurant Sucre in Amsterdam

Waar eten we? Sucre in Amsterdam.

Waarom? Een week eerder werden we nog koeltjes afgepoeierd. Dachten wij echt dat we een tafel voor de volgende dag konden reserveren? Meteen maar een reservering gemaakt voor de week erop. Sucre, net open, is het eerste dessertrestaurant van Nederland.

Hoe zitten we erbij? Het pand met de rozenboom voor de deur en de doorschijnende zwarte gordijnen, dat is Sucre. Het is niet groot: een tiental tafeltjes op de begane grond, op de entresol is een cocktailbar, daar onder zit de keuken. De inrichting ademt een zweempje zwoele luxe. Kroonluchter, bruine bank, stoelen met zilverkleurige bekleding. Blikvanger is een levensgrote foto aan de muur van een jonge vrouw in een doorschijnend onderbroekje die haar handen beschermend dan wel uitnodigend op haar fraaie billen heeft. Daar boven staat ‘Closed'. Ook elders zien we veel vrouwelijk halfnaakt. Zoet en zondige verleiding zal de associatie zijn. Die is zo gek nog niet.

Wat eten we? We bestellen het Sucre-menu dat bestaat uit een ‘gewone' gang (vlees, vis of vegetarisch) en drie desserts: kalfsentrecote; champagnecocktail; kokos-passievruchtdessert; chocoladecake.

Smaakt het? Zo wellustig als aan de muur, zo smakelijk is het vlees op het bord. Het kalfsvlees is langzaam gegaard en smeltend mals. Naast sensueel roze plakjes vlees ligt een streep paarse auberginepuree. De rand van het bord is versierd als pikante lingerie met krokante aardappelballetjes en gekonfijte tomaatjes.
Met de champagnecocktail begint het echte werk. Op de bodem van een martiniglas zijn stukjes babyperzik gevangen in een gelei van roze champagne en afgedekt met luchtige vanillecrème waarin een bolletje champagnesorbet is afgezonken. Een intens zoete droom.

Dessert twee gaat op de tropische toer: een krokant kokertje met een vleugje kokossmaak is gevuld met sorbet van passievrucht en blokjes tropisch fruit op een laagje mascarpone. Schuim van gember ligt als een zachte deken over alles heen. Op de hoeken van het bord liggen blokjes kokosgelei met passievruchtsap. Elegant, frivool, fantasievol, alles wat je van een dessert mag verlangen.
Glittertjes bladgoud blinken in de chocoladekrullen die als versiering op de cake liggen. Er ligt een lepel hazelnootijs naast en een warme chocoladebrownie. Lekker, maar het minst geïnspireerde van de drie. Een dessert dat je in een ‘gewoon' restaurant ook kunt tegenkomen.

Hoe is de bediening?
Een tikje schutterig en timide nog, maar absoluut van goede wil.

Wat kost het? 45 euro per persoon, zonder drank.

Komen we terug? Hebben we wel echt gegeten?, vragen we ons af als we weer op de fiets zitten. Met alle lof voor Sucre: niet echt. Nog afgezien van vitaminen, je mist domweg vulling. Het zou al schelen als een van de zoete gangen een kaasdessert zou zijn: er staan prachtige op de kaart en kaas vult. Over vulling gesproken: Sucre lijkt vooral aan dames te appelleren: driekwart van de gasten is vrouw. Waarom dan geen lekkere man aan de muur? Handen op de billen en het opschrift ‘Open' of zo? Het is maar een idee.


Punten
Eten 8
Bediening 7
Entourage 7
Prijs-kwaliteit 7


Sucre dessertrestaurant & cocktailbar
Amstelveenseweg 152
1075 XM Amsterdam
020-4701910
www.sucrerestaurant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden