Restaurant Southern Cross

Waar?

Southern Cross in Heemstede

Waarom?

Volkskrantlezers hebben een ongelooflijk goede smaak. Twee keer zijn we afgegaan op adviezen van lezers voor eten rond de 30 euro (Oxfords in Ravenstein en Vesters in Nijmegen), en twee keer was het raak. Vandaar dat we uitzagen naar Southern Cross, een tip van twee lezers.

Hoe zitten we erbij?

Hoe zitten we erbij?
Peter Edwards, die door de liefde in Heemstede is beland, komt uit Australië. En dat zullen we weten. De Australische vlag wappert aan de gevel, binnen lopen we tegen een tap met Foster?s bier aan. De wanden zijn versierd met aboriginal-schilderingen. Naast de bar hangt een shirt van het Australische voetbalelftal met handtekeningen van spelers die meededen aan het laatste WK. Inclusief ?onze eigen? Guus Hiddink. Niet verder vertellen: het shirt kostte 12.500 euro.

Wat eten we?

Drie gangen op zijn Aussie?s: in palmsuiker ?gepekelde? kangoeroe op chilisalade met sesamdressing en gekaramelliseerde pinda?s; gebakken barramundi op zachte puree met groene kruiden en kappertjes; zachte pavlova met vanillecrème op compote van abrikozen en vanillesaus.

Wat drinken we erbij?
De opzet van deze rubriek ? aanhaken bij de restaurantbespreking ? heeft consequenties: vorige week was de wijn Australisch, en nu weer. Hoe kan het anders in Southern Cross , een restaurant met Australische signatuur. Peter Edward maakt het de wijn niet gemakkelijk met zijn gerechten. De suikerige kangoeroe helpt de geserveerde Madfish Cabernet Sauvignon/Merlot 2003, een uitstekende rode wijn uit West-Australië (Oud Reuchlin & Boelen, www.orbwijn.nl, ca. 14,50 euro), deskundig om zeep. Bij de gebakken barramundi adviseert de serveerster een Sémillon/Sauvignon Blanc 2005 van Hazard Hill. Op grond van de omschrijving (kappertjes, ansjovis) zou je denken dat dat werkt, maar nee. De smaak van het gerecht is niet zoutig en strak, maar juist filmend, want de aardappelpuree en de mayonaise bepalen het karakter. En filmend, rond, is deze Hazard Hill niet. Sauvignon Blanc is een springerige druif, vol vrolijk zuur, die de romigheid van het gerecht niet aankan; de Sémillon is van zichzelf wat ronder, maar kan ondanks zijn 80 procent in de mix de wijn niet naar de mildere kant trekken.
Hazard Hill wordt geïmporteerd door New World Wineries, een klein importbedrijf uit Maastricht, dat zich naar eigen zeggen richt op Australische en Nieuw-Zeelandse wijnen met karakter. volgens de Maastrichtenaren is er te veel eenheidsworst te koop. Omdat de Sémillon/Sauvignon Blanc niet werkt, vraag ik de Maastrichtenaren mee te denken over een alternatief, maar dan eens niet de eeuwige Chardonnay. New World Wineries stuurt een Hunter Valley Margan Sémillon 2005 en een dito pure Verdelho 2005 (beide 12,50 euro). Maar beide zijn ook te strak, te fris, bevatten te veel lekkere zuren. Wel hebben ze klasse, diepte, galmen ze prettig na als de wijn al doorgeslikt is.
Kortom, dan toch maar Chardonnay? Er is geen tijd meer iets uit Maastricht te laten sturen. Zuchtend gaan we naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Dekamarkt verkoopt Yellowtail 2005 en Willowglen 2005 (beide 3,99 euro, Yellowtail ook bij diverse andere supermarkten). Daar heb je dan die ?eenheidsworst?. Maar verdraaid, ze zijn uitstekend, geurend naar exotische vruchten, de Willowglen met citrus en lychees ietsje gereserveerder dan de weelderige, naar een omgevallen fruitkraam ruikende Yellowtail. Ze hebben het gebruikelijke minizoetje dat bij de klassewijnen van New World Wineries ontbreekt, maar wie zeurt daarover? Dat ronde, dat filmende is precies goed bij de barramundi. Denken we. Nu nog terug om het te testen.

Smaakt het?

Kangoeroe is in Australië wat konijnen hier zijn: verwaarloosbaar wild. Maar met het vlees is niks mis. Edwards heeft de sappige lapjes rood vlees een paar uur in suiker gelegd en het daarna nog even in de oven gezet. Meer om de smaak te laten intrekken dan om het vlees te garen, het is nog bijna rauw en mals als goede biefstuk.
Dat er suiker aan te pas is gekomen, proef je: de kristallen knarsen tussen onze tanden. De chilisalade zou pikant tegenwicht moeten bieden, maar de hete peper is onnaspeurbaar aanwezig. Met de pinda?s in suikerstroop erbij wordt het allemaal wel erg zoet, daar kan ook het nestje engelenhaar van krokant gefrituurde prei-slingers bovenop niks aan veranderen. Vast heel Australisch, maar wel jammer van onze rode wijn die tot zuur water wordt gedegradeerd.
Barramundi is een roofvis met stevig, ietwat grijzig vlees. Hij wordt gloeiend heet en goudbruin opgediend op een smeuïge puree, groen gespikkeld door kappertjes die met hun zuur als contrapunt dienen voor de romigheid. Zout komt van een slinger ansjovismayonaise op de rand van het bord.
Wij kennen pavlova als een krokant schuimgebak van eiwit. Edwards? versie is een lapje zachte cake, dat is bestreken met een dikke laag romige vanillecrème en daarna opgerold. Het schijfje abrikozencompote dat eronder ligt, is heel puur en juist weer niet te zoet, waardoor ze alle twee goed tot hun recht komen.

Hoe is de bediening?

De vriendin van Edwards beschikt over telepathische gaven. Vers brood en water staan op tafel voor we erom kunnen vragen. De wijn wordt steeds keurig op tijd geserveerd: voordat het bijpassende gerecht op tafel komt. Zelfs in topzaken zien we dat wel eens anders. Dat wil niet zeggen dat we het altijd eens zijn met de wijnkeuze, integendeel. Maar dat is een ander verhaal.

Kost dat?

Drie gangen voor 29,50 euro per persoon, zonder drank.

Komen we terug?

We eten met zijn tweeën een aardige maaltijd, weggespoeld met vijf glazen wijn, koffie en een glas Foster?s van de tap en zijn alles bij elkaar 106 euro kwijt. Wat zou je dan nog zeuren? Ze hebben het weer geflikt, onze Volkskrantlezers!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden