Restaurant Parkheuvel verliest twee Michelinsterren

Geen nieuwe derde ster maar wel twee keer een tweede ster en zeven restaurants met een nieuwe eerste ster. Dat is de Nederlandse oogst in de nieuwe Michelingids die maandag is gepresenteerd....

Apicius in Castricum en De Leest in Vaassen zijn de restaurants die van een naar twee sterren gaan. De zaken die een ster krijgen zijn: Solo in Gorinchem, Cheval Blanc in Haarlem, Le Marron in Malden, Het Groot Paradijs in Middelburg, De Grië op Terschelling, Bretelli in Weert en Brienen aan de Maas in Well.

Christophe in Amsterdam, de Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag, ’t Nonnetje in Harderwijk, Imko Binnerts in Den Haag, Olivio in Harderwijk en Juliana in Valkenburg raken hun ster kwijt.

Het is voor het eerst dat Michelin een aparte rode gids uitgeeft voor Nederland. Tot nu toe was de gids altijd gecombineerd met België en Luxemburg.

Domper

De nieuwe gids is een domper van Erik Van Loo die vorig jaar restaurant Parkheuvel in Rotterdam overnam van Cees Helder. Helder was in 2002 de eerste Nederlandse kok met drie sterren. Van Loo raakt er daar twee van kwijt.

‘Dat is niet leuk’, aldus Van Loo die verwacht had twee sterren te mogen houden. ‘Van de andere kant valt er nu veel druk weg en kan ik er weer helemaal opnieuw tegenaan. Het komt wel goed, dat zeg ik ook tegen mijn gasten. Ik zit bijna elke avond vol en iedereen gaat tevreden de deur uit.’

Blijdschap is er daarentegen bij Jacob-Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen die van een naar twee sterren gaat en daarmee doordring tot het selecte groepje toprestaurants. De Leest werd vooraf alom getipt als kandidaat voor twee. ‘Ik had het ook wel aan zien komen’, aldus Boersma. Maar het moet ook nog maar gebeuren. Ik vind het grandioos.’

Voor Mohamed El Harouchi van restaurant Solo in Gorinchem komt zijn eerste ster als een donderslag bij heldere hemel. De jonge kok (30 jaar) kan nauwelijks woorden vinden om zijn blijdschap uit te drukken. ‘Dit is ongelofelijk.’

El Harouchi, die het vak leerde bij topkoks als Cees Helder, is de eerste Nederlandse kok van Marokkaanse afkomst die een ster krijgt. Hij kwam als vierjarige uit Marokko naar Nederland. Ruim een jaar geleden begon hij voor zichzelf in Gorinchem. Het is een moeilijk eerste jaar geweest, aldus El Harouchi. ‘Het zal nu wel druk worden. Dat zijn we niet gewend.’

Extra drukte mag ook een oudgediende weer verwachten: chef-kok Ton van Scheppingen van de Grië op Terschelling raakte vorig jaar zijn ster kwijt na een verhuizing, maar kreeg hem dit jaar onverwacht weer terug. ‘Ik ben totaal verrast’, aldus Van Scheppingen.

Amsterdam verliest

Opvallend is de culinaire neergang van Amsterdam. De hoofdstad verloor vorig jaar al drie sterren en dit jaar weer een, zonder dat er iets voor terugkomt. Amsterdam staat nu nog met vier sterrenrestaurants in de gids, een minder dan Den Haag dat nu de meeste sterrenrestaurants heeft.

Nieuw in de gids zijn de ‘veelbelovende restaurants’, zaken die promotie kunnen verwachten als ze zo doorgaan. Die status krijgen restaurant De Leuf in Ubachsberg dat nu een ster heeft en op de nominatie staat voor twee. Die Heeren Sewentien in Rosmalen en de Vlindertuin in Zuidlaren staan op de drempel van hun eerste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden