Restaurant Maxime, Den Haag

Zo moet uit eten zijn
Eten, bediening en prijs; alles klopt bij Maxime in Den Haag


Waar eten we?
Maxime in Den Haag.

Waarom? We zoeken in deze tijd restaurants waar je goedkoop en toch lekker kunt eten. Want aan dat laatste doen we geen concessies. Onlangs deden we een oproep aan lezers om ons te tippen. Daarop komen we nog terug. Maar eerst putten we uit gezaghebbende bron. Bij Michelin denkt iedereen aan sterren, maar de verborgen schat van de rode gids zijn de 'bibs'. Die krijgen restaurants waar je goed eet voor een schappelijke prijs. Maxime is de enige in Den Haag met een bib.

Hoe zitten we erbij?
De inrichting is niet goedkoop, eerder chic en warm. De muren zijn zwart, leemkleurig en chocoladebruin, de houten vloer heeft de kleur van oude port. Erop staan stoelen van zwart leer en hoge zetels van donkere stof met bloemmotieven die terugkomen in de goudkleurige lampenkappen en de decoraties aan het plafond.

Wat eten we? Maxime serveert twee menu's, 'links' en 'rechts', waartussen je naar believen mag switchen. We slaan drie keer links- en een keer rechtsaf en komen uit bij rundertartaar met warme remoulade; schuimige paddestoelensoep; navarin van haas met aardpeer; misérable met bloedsinaasappel, meringue en -bosvruchtensorbet.

Smaakt het?
Ons genoegen groeit per hap. Het voorgerecht is een plakje bloedrode tartaar, mooi op kamertemperatuur. We eten het rauwe vlees afwisselend met een likje romige remoulade, een lichtzure mayonaise, of zoete uiencompote en kunnen maar niet beslissen welke combinatie lekkerder is. Met de paddestoelensoep kunnen we ons scheren. Hij is zo fanatiek geblenderd dat we pas halverwege de kom de soep tegenkomen. Je kunt schuim ook overdrijven.
We zijn het snel vergeten als de haas arriveert. De geur van bloed, bos en beest slaat van het bord vol sappige stukjes vlees met een onmiskenbare wildsmaak in een winterse groentetuin: blokjes knolselderij, winterwortel en aardappel in de schil. De haas sopt in donkerrode saus van zichzelf, een veeg mousseline van aardpeer brengt luchtigheid op het bord. Een ode aan de haas, het meest glorieuze Nederlandse wild.
Het dessert is perfect. Op een bodem van amandelbiscuit liggen partjes bitterzoete bloedsinaasappel met een romige toef gebrand eiwitschuim en zacht sorbetijs.

Hoe is de bediening?
Ze zijn galant, attent en zorgzaam. Zo zou bediening altijd moeten zijn.

Wat kost het?
Vier gangen voor 32 euro. Met een wijnarrangement erbij ben je voor 50 euro per persoon klaar.

Komen we terug?
Maxime is een van die zeldzame zaken waar alles klopt. Het eten is heerlijk, de bediening een genoegen, de prijs een glimlach. Maxime wordt onze standaard in zuinige tijden. We dagen u uit: wie weet een restaurant dat zich hiermee kan meten? Ik ga mee.

Maxime
Denneweg 10 B
2514 CG Den Haag
070-3609 224

www.restaurantmaxime.nl

eten 8
bediening 8
entourage 8
prijs-kwaliteit 9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden