Restaurant klaagt Google aan: hoezo dicht in het weekend?

Internet gebruikte restauranteigenaar Rene Bretagna nooit, laat staan Google: totdat hij erachter kwam dat zijn restaurant in de buurt van Washington volgens de zoekgigant in de weekeinden dicht was. Door teruglopende inkomsten is het restaurant inmiddels permanent gesloten. Bretagna sleept Google voor de rechter in Virginia vanwege gederfde inkomsten.

Google. Beeld ap
Google.Beeld ap

Bretagna geeft Google de schuld voor het faillisement van zijn restaurant. Zijn advocaat gelooft dat een concurrerend restaurant uit de omgeving op Google Places heeft ingesteld dat het restaurant in het weekeinde gesloten is, om zo de klanten bij de Serbian Crown weg te houden. Hij stelt dat Google de sabotagepogingen gewoon negeerde, schrijft techwebsite Wired.

Begin 2012 merkte de eigenaar dat er ineens veel minder klanten dan gebruikelijk langskwamen in het weekeinde. Vreemd, want op zaterdag en zondag had het restaurant voorheen juist de meeste gasten. De rust in het restaurant tijdens de weekeinden hield aan, de winst daalde en al snel moest Bretagna personeel ontslaan.

Bretagna had geen idee wat er aan de hand was, tot een klant hem in het weekeinde belde. 'Waarom is het restaurant gesloten op zaterdag, zondag en maandag?' vroeg hij Bretagna. Zo kwam de eigenaar erachter dat Google Places dat aangaf. Dit was een groot probleem: Bretagna was afhankelijk van reserveringen. Doordat het restaurant in een buitenwijk ligt, komen gasten niet zo makkelijk binnenlopen.

Sluiten
Bretagna (74) heeft geen computer. De restauranteigenaar had wel van internet en Google gehoord, maar maakte er geen gebruik van. Zijn accountant belde Google in de hoop dat het bedrijf de fout kon herstellen. Dat leverde niets op. Uiteindelijk huurde Bretagna een consultant in, die het probleem oploste.

Maar de zaken stonden er inmiddels zo slecht voor dat het restaurant er niet meer bovenop kwam. In april vorig jaar sloot Bretagna de deuren van zijn bedrijf. Hij geeft Google de schuld en sleept het bedrijf voor de rechter in Virginia. Het is niet bekend waarom de klacht ruim een jaar na het sluiten wordt ingediend.

De advocaten van Google vinden de rechtszaak een lachertje. Vorige maand schreven ze: 'De Serbian Crown moet Google en de rechtbank niet lastigvallen met zo'n onbelangrijke claim.'

Iedereen met een Google+ account kan een wijziging van een Google Places pagina doorvoeren. Het gaat dan om een wijziging van het telefoonnummer, het adres van het restaurant, de naam of de openingstijden. Daarna worden de veranderingen gecontroleerd, maar dat heeft misbruik in het verleden niet tegengehouden.

De app voor Google Maps. Beeld ap
De app voor Google Maps.Beeld ap

Juwelier
Bretagna is niet het eerste doelwit van zo'n sabotageactie via Google. Juwelier Barbara Oliver uit de staat New York zag in 2010 op Google verschijnen dat haar winkel 'permanent gesloten' was. Tegelijkertijd kwamen er veel negatieve recensies binnen over de juwelierszaak. Ze bleek het slachtoffer van sabotage door een concurrerende juwelier: haar probleem was snel opgelost met behulp van haar webconsultant.

Voor Bretagna was het te laat. Toch hij droomt ervan om zijn restaurant te heropenen. Voorlopig staat op Google Maps nog steeds dat zijn restaurant permanent gesloten is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden