Restaurant Het Vervolg, Heerlen

Waar?

Het Vervolg in Heerlen.

Waarom?

Is er leven na een ster? Kok Leon Winthaegen kreeg in 2001 een Michelinster met zijn Boterbloem. Drie jaar later zat hij aan de grond. Zijn vrouw was ervandoor en de gasten bleven weg. Winthaegen leverde zijn ster in en maakte van de Boterbloem een goedkopere eetzaak die hij Het Vervolg noemde, inmiddels overgenomen door zijn oude sous-chef en een nieuwe partner. Het Vervolg heeft nu een Bib Gourmand, een onderscheiding van Michelin die staat voor goed eten voor een schappelijke prijs.

Hoe zitten we erbij?

Heerlen is het Rotterdam van Zuid-Limburg. Zo?n stad die platgebombardeerd lijkt te zijn geweest en daarna door nietsontziende projectontwikkelaars weer is opgetrokken. Ingeklemd tussen een kantoorkolos en een flatgebouw levert een oud bakstenen huis een eenzaam gevecht voor een beetje knusheid. Hierin zit Het Vervolg. De woonkamer en suite is uitgebouwd tot een langgerekte eetzaal. De muren boven de houten lambrisering zijn rood en wit geschilderd. In de voorkamer brandt de open haard op gas.

Wat eten we?

Het viergangenverrassingsmenu: rauwe zalm op dungesneden komkommer met een gefrituurde scampi, crème van parmezaanse kaas en rucola; kabeljauw met snijbonen in béarnaisesaus en een schuimige saus van schaal- en schelpdieren; patrijs op zuurkoolstamp met chips van knolselderij; chocoladecakeje, vanille-ijs met crème van witte chocolade, peren op siroop en panna cotta.

Smaakt het?

Er wordt met enthousiasme en inzet gekookt in Het Vervolg. Maar we vinden de kok niet gelukkig in zijn combinaties. Zo is rauwe zalm met kaascrème volgens ons geen gouden duo. Zalm vraagt om een frisse begeleiding.
De kabeljauw is voorbeeldig (op de huid) gebakken: doorschijnend wit van binnen, als topkwaliteit marmer uit Carrara. De snijbonen hebben nog beet. De béarnaise is bereid met zoete martini. Leuk bedacht, maar slecht uitgevoerd. De saus is erg zoet en bedelft daardoor het hele bord onder zijn smaak. Béarnaise, toch al zo vet van zichzelf, moet het hebben van zachte zurigheid.
De patrijs is een gekweekte (roodpoot), maar de gestoofde boutjes hebben een nog lekker wildsmaakje. De borststukjes zijn een beetje droog. De zuurkool had best zuurder gemogen.
Het dessert wordt in aparte bakjes en glazen geserveerd. Wij maken er een assemblagetoetje van. We leggen de peer, het chococakeje, het ijs en de chocoladecrème bij elkaar en genieten van de fantastische combinatie.

Hoe is de bediening?

Twee vlotte jongens in zwart pak en bruine schoenen bedienen vlot en vriendelijk. De sfeer is los en ongedwongen. Er wordt veel en hard gelachen in Het Vervolg. Dat is altijd goed.

Kost dat?

Vier gangen zonder wijn: ? 37,50 p.p.

Komen we terug?

?We wíllen helemaal geen ster meer?, zegt een van de obers als we het verleden ter sprake brengen. Hij kan gerust zijn. Het is goed te zien dat er in Heerlen nog leven is na een ster, maar dat speelt zich wel af op een ander niveau. Waarmee overigens niets mis is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.