Restaurant Héron snapt het

Recensent Mac van Dinther eet bij restaurant Héron in Utrecht.

Mac van Dinther
'De open keuken met een eetbar zorgt voor leven in de tent.' Beeld Els Zweerink
'De open keuken met een eetbar zorgt voor leven in de tent.'Beeld Els Zweerink

Wat is Héron?

Voor iedereen die niet op een Franse kostschool heeft gezeten: het is het Franse woord voor reiger. Een vogel die zich voedt met 'sloot-food': vis, kreeftjes, salamanders, kikkers. Maar hij is ook niet vies van een mol of een muis tussendoor. De reiger is het uithangbord van een nieuw restaurant in Utrecht dat zijn kostje bij elkaar scharrelt onder lokale leveranciers. Dat heet dan slow food.

Héron petit restaurant
Schalkwijkstraat 26-28
3512 KS Utrecht
heronrestaurant.nl

Menu
- Gerookt ei met hollandaise, rode biet en veldsla
- Varkenspoot met ravigotesaus en ingelegde koolrabi
- Bout van wilde brandgans, chioggiabiet, cassoulet
- Crème van aardpeer met karamel en crumble van specerijen

Sympathiek. Waar vinden we deze nieuwe vogel?

Op een plek die Utrechters kennen van het vroegere restaurant MaS: een charmant wit pandje in een pittoresk achterafstraatje in het Utrechtse museumkwartier. De inrichting is sober, maar functioneel: houten vloer, tafels van gewolkt marmer en schijven afgezaagde boomstam, zwarte kantoorstoelen, wit balkenplafond. Het hart van het restaurant is de open keuken met een eetbar waaraan ook gegeten kan worden. Dat zorgt voor leven in de tent.

De cijfers
4 gangen à la carte euro 38,50
Eten 7,5
Bediening 8
Entourage 7,5
Prijs-kwaliteit 7,5

Wat eten we?

Héron heeft een bescheiden menukaart waaruit het aangenaam kiezen is: vegetarisch, vis, vlees, iedereen komt aan de beurt. Wij beginnen met een vegetarisch hapje van ei met hollandaisesaus, rode biet en veldsla. Het ei is gepocheerd en daarna kort gerookt, wat vooral iets doet met de geur. De hollandaise is van de luchtige soort uit de spuitfles; wij vinden de zure zalvigheid van het handgeklopte origineel toch lekkerder. Best een lekker bordje, maar het is iets dat je op een regenachtige zondagmiddag thuis ook wel in elkaar flanst.

Dat kunnen we niet zeggen van de volgende gang. Daarvoor is een varkenspoot urenlang in de bouillon gegaard. Vervolgens is het vlees van het bot geplukt, grof gemalen, in crépinette (vet buikvlies) gewikkeld en kort afgebakken tot een magnifiek rul worstje, waarin de stukken vet zwoerd nog te onderscheiden zijn. Dat zou topzwaar eten zijn, ware het niet dat de vette worst meesterlijk wordt gecounterd door een zure ravigottesaus met al even zure stukjes koolrabi. À propos puur: zo simpel kan het zijn dus.

Gerookt ei met hollandaise, biet en veldsla. Beeld
Gerookt ei met hollandaise, biet en veldsla.Beeld
Varkenspoot met ravigotte en ingelegde koolrabi. Beeld
Varkenspoot met ravigotte en ingelegde koolrabi.Beeld

Ga zo door.

Dat doen we ook, met bout van de brandgans: een trekvogel die bij ons overwintert en wordt bejaagd omdat hij boeren schade berokkent. Deze gans is in oktober geschoten en ligt sindsdien in de diepvries, zegt onze gastheer. Kijk, dát is eerlijk. En het doet aan de smaak niets af: het is prachtig, zacht gegaard donkerrood vlees dat in de verte aan haas doet denken. Het is wel vrij droog, daarom ligt er een boterige gevogeltejus bij en een zachte aardappelpuree met bruine bonen. Wie zo kookt, snapt het.

In dat licht bezien, is het dessert een afknapper: een modderig bordje met iets van aardpeer, karamel en onregelmatige brokken zoete crumble. Snel wegspoelen met een kopje 'slow' filterkoffie.

Brandgans met chioggiabiet, gevogeltejus, aardappelpurree en cassoulet. Beeld
Brandgans met chioggiabiet, gevogeltejus, aardappelpurree en cassoulet.Beeld

Dat is dan weer jammer. Goede bediening?

Héron heeft een fijne gastheer die zijn persoonlijke aandacht voorbeeldig verdeelt over alle tafels en de ene na de andere mooie wijn uitschenkt met een lichte voorkeur voor lekkere Duitsers (Riesling, Dornfelder).

Klinkt als een aanwinst in de culinaire sloot.

Héron is zo'n restaurant waar je er nooit genoeg van kunt hebben. Puur, eerlijk, ongedwongen, integer, betaalbaar. Om het in de woorden van internetgoeroe Alexander Klöpping (Blendle) te zeggen: supersympathiek.

Aanvullingen en verbeteringen: In de rubriek 'Mac eet uit' wordt restaurant Héron in Utrecht besproken. Hierbij is een onjuiste menuprijs genoemd. Het juiste bedrag van het besproken viergangenmenu is 38,50 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden