Restaurant DWDD als imperial overstretch

Je kunt dat pop-uprestaurant van DWDD waar culinair recensenten rampen van koninklijke hazen moesten wegwerken een ongelukje noemen.

Olaf Tempelman
Matthijs van Nieuwkerk en chef Robert Kranenborg proosten op de opening van het DWDD Pop-Up restaurant. Beeld anp
Matthijs van Nieuwkerk en chef Robert Kranenborg proosten op de opening van het DWDD Pop-Up restaurant.Beeld anp

In werkelijkheid is het een voorbeeld à la carte van wat historicus Paul Kennedy 'imperial overstretch' doopte: op het toppunt van hun macht annexeerden imperia te veel gebied.

Het DWDD-imperium verschilt daarin geenszins van het Romeinse Rijk of het Osmaanse Rijk. Na eerst met succes de territoria van de literaire kritiek en de Top 2000 te zijn binnengevallen, werd de tijd rijp geacht voor een culinair offensief. Daarin was niet gerekend op verzet tegen 'mythisch gortdroge' hazen. Historici van de toekomst zullen schrijven: Wat dat beleg van Wenen was voor de sultan van Constantinopel, dat was die koninklijke haas voor Matthijs van Nieuwkerk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden