Restaurant De Heer Kocken, Vught

Waarom De Heer Kocken?
Eens per jaar zijn we 'sterrenneukers', zoals driesterrenkok ­Jonnie Boer ze noemt: eters die op nieuwe sterren afkomen als vliegen op een drol. Michelin was dit jaar erg gul. Vijftien sterren strooide het over Nederland uit. Eentje kwam neer in Vught, waar meneer Kocken kookt en mevrouw De Heer bedient.


Hoe zitten we erbij?
De twee hebben domicilie gekozen in een knus wit huisje achter de stokoude Lambertuskerk in Vught. Aan de gevel wappert de Nederlandse vlag met een ster erop. Vught zal het weten. Binnen heerst moderne huiselijkheid. Tegen de achtermuur staat een lange blauwe bank met daartegenover stoelen van gebogen donker wortelhout. Op de vloer liggen planken. Achter een doorloopje tussen de open keuken en het buffet is een bar. Boven het buffet staat: I dress to kill & I cook the same way. Dat zal niet letterlijk zijn bedoeld.


Wat eten we?
Kocken kookt modern klassiek met Aziatische invloeden. Hij heeft een viergangen 'sterrenmenu': rolletjes kingkrab met groene appel, kerriemayonaise en lauwwarme sint-jakobs­schelp; grietfilet op zuurkool met truffeljus; Wagyubiefstuk met een boletenflan, gebakken witlof en jus met jeneverbes; crème van amandel met mascarpone en basilicumschuim en ananas met ijs van cashewnoten.
Smaakt het? De combinatie van het voorgerecht konden we vooraf in ons hoofd uittekenen: sappig krabvlees met sprietjes friszure appel en romige kerriemayonaise. Alleen de jakobsschelp paste niet in het plaatje. Op het bord ook niet echt. ­Bovendien smaken de schijfjes schelpdier rubberig, niet zoals we van verse gewend zijn.

De tweede gang is ook geen culinair cryptogram. Een stevige moot vis op (erg zure) zuurkool, gedrenkt in aardse truffelsaus. De combinatie sluit naadloos, bijna klassiek. Jammer is wel dat ­Kocken de griet nogal enthousiast heeft geschroeid. Daardoor is de vis droog en stug, ook al omdat het niet zo'n dikke filet is.


De biefstuk van Wagyu, vlees van Japanse prijskoeien, is donker geblakerd, sappig en smaakvol. Bijzonder is de flan van boleet (eekhoorntjesbrood), een zacht taartje van ei met paddenstoel. 'Die moet ik onthouden', zegt mijn tafelgenoot, receptenschrijver van beroep, jaloers. Kocken serveert er frieten bij en vers geklopte mayonaise. Niet helemaal des sterrentents, maar wel leuk.
Het glaasje romige amandelcrème met fris basilicumschuim smaakt prima, maar de schijf ananas en het cashewnotenijs zijn als tegenliggers op een smalle weg: ze botsen.


Hoe is de bediening?
We worden geholpen door een rondbuikige wijnober met rosse krullen. Hij is los in de omgang, maar verstaat zijn vak.


Wat kost het?
45 euro per persoon. Goed te doen.


Komen we terug?
De beleving van uit eten gaan is voor driekwart sfeer en voor hoogstens één kwart eten. Met die eerste driekwart zit het wel snor bij de Heer Kocken. Wat het laatste betreft: misschien gedijt De Heer Kocken beter zonder sterrenneukers.


De Heer Kocken
Taalstraat 173
5261 BD Vught
073-6569 494

eten 7
bediening 8
entourage 7,5
prijs-kwaliteit 7,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.