Restaurant Aangenaam: duurzaam dineren is hip

Eetrecensent Mac van Dinther ging duurzaam dineren bij eetgelegenheid Aangenaam. Geitenwollensokkentent? 'Bedrijven die niet duurzaam zijn, dat is pas geitenwollensokken'

Beeld Foto Els Zweerink

Aangenaam? Nooit van gehoord. Heeft dat een Michelinster gekregen? Hoogste nieuwkomer in de Lekker? Heeft de kok een prijs gewonnen? Niets van dat al. We hadden deze keer onze zinnen gezet op duurzaam dineren. Daarvoor gingen we naar de website van Iens. Restaurants kunnen daarop een profiel aanmaken waaraan je kunt zien hoe duurzaam ze zijn. Het gekke is dat bijna geen enkel toprestaurant dat heeft gedaan; het interesseert ze kennelijk niet. En zo kwamen we terecht bij Aangenaam: 88 procent duurzaam, bijna de hoogste score.

Wat houdt dat in? Ze serveren duurzame vis en diervriendelijk vlees. De keuken gebruikt biologische producten van het seizoen, uit de streek en Fair Trade. De bediening schenkt kraanwater in plaats van verspillend flessenwater. Je billen veeg je af met gerecycled WC-papier.

Een echte geitenwollensokkentent dus? Dat is een flauwe opmerking en bovendien volkomen achterhaald. Duurzaam is juist heel hip. Alle grote bedrijven doen eraan. Niet duurzaam, dat is pas geitenwollensokken.

Is het interieur ook duurzaam? Zelfs dat. De bank waarop we zitten is van goedgekeurd FSC-hout, de schilderijen aan de muur zijn ten behoeve van kansarme kinderen op de Filipijnen, de kleurige versieringen komen uit het assortiment van de Wereldwinkel. Een beetje kneuterig is het wel. Bijna geitenwollensokken.

Fantastisch dat alles zo duurzaam is, maar smaakt het ook? Dat was precies de vraag die ons hierheen voerde. Aangenaam heeft een kleine kaart waar zowel vlees en vis als vegetarische gerechten op staan. Vegetarisch is ook heel duurzaam. Op een schoolbordje staan de dagspecialiteiten.

We delen om te beginnen een schaaltje tapas met fijne serranoham, goede kaas, een balletje falafel, een stukje warme omelet, een hapje couscous met erwtjes en gerookte vis en een schaaltje humus. Niet te weinig ook allemaal.

Daarna eten we drie bolletjes grof gehakte zalmtartaar, gemengd met piepkleine blokjes appel. We zoeken vergeefs naar de scherpe smaak van de mierik. De tartaar is nogal drassig aangemaakt waardoor de smaak van de goede vis niet zo tot zijn recht komt: het is vlak en waterig.
De forel van het hoofdgerecht is keurig in zijn geheel geroosterd en bestrooid met geroosterde amandelen. De buik is gevuld met couscous die een licht zoete smaak van kaneel heeft. Mooi subtiel gedaan. De chocomousse van Tony's Chocolonely is een Fair Trade bom: zwaar en machtig. Het is eten waar weinig over te zeggen valt. Het is niet heel goed, niet heel slecht, gewoon okay.

Bediening ook okay? Verwacht in Aangenaam geen gedoe aan tafel met broodjes en watertjes bijschenken. De jongeman die ons bedient is vriendelijk, weet wat hij serveert en laat ons lekker met rust. Soms iets te. We moeten een paar keer zelf de aandacht trekken om nog wat te drinken te bestellen.

Wat kost dat duurzaam dineren? Met alles erop en eraan (wijn, koffie) zijn we voor een avondje 94 euro kwijt. Dat is geen rib uit je lijf. 5 procent van de winst gaat trouwens naar goede doelen.

Wordt Aangenaam de doorbraak voor duurzaam dineren? Dat zouden we niet willen zeggen. Het is aardig eetcafé eten. Van de ene kant is dat een meevaller in de zin dat je dus geen offer hoeft te brengen om duurzaam te eten. Van de andere kant hoop je stiekem dat zoveel ideologische bevlogenheid ook leidt tot wat meer culinaire inspiratie. Dat missen we wel. Het wachten is tot Sergio Herman duurzaam gaat koken. Dat is pas een doorbraak.

De Cijfers:
Kosten: 33,75 euro p.p.
Eten: 6,5
Bediening: 7
Entourage: 6
Prijs-kwaliteit: 7

Het menu:
Tapasschotel van diverse mediterrane hapjes
Tartaar van wilde zalm met mieriks-wortel, appel, bieslook en créme fraîche
Hele forel in de oven geroosterd, gevuld met venkel, prei, couscous, amandel en kaneel
Tony's Chocolonely chocolademousse met
citroen-sherrycréme

Eetcafé Aangenaam
Kleine Houtstraat 105
2011 DK Haarlem
Telefoon: 023 - 53 17 40
www.aangenaametenendrinken.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden