Restanten uit het kerstpakket

Maanden geleden alweer werd in deze krant nog hevig discussie gevoerd over kerstpakketten. Nu ze worden uitgedeeld, is de discussie verstomd....

Elsje de Ruijter

Geheelonthouders, vegetariërs en atheïsten namen de fakkel over en spuwden hun afkeer over de inhoud van hun kerstpakket of over het fenomeen kerstpakket in het algemeen. Voorbeelden werden gegeven van bedrijven waar de werknemers het geld liever gezamenlijk naar een goed doel overmaakten.

Toch lijken de meeste mensen wel gelukkig met het presentje van de baas en de ervaring leert dat onbruikbare spullen uit hun pakket met collega's worden geruild tegen iets bruikbaarders. Het potje paté is vorig jaar geruild tegen een kaasje in blik. Dit jaar wilde een collega een witte wijn ruilen tegen een rode. Maar wat te doen met die producten uit het pakket die niet meteen afvallen, of waarvoor ook onder collega's en vrienden geen enkele belangstelling bestaat?

Zonder enige regelmaat worden bij ons de schappen nagekeken op blikken, dozen en potten uit pakketten van vorige jaren. De houdbaarheid wordt nagetrokken. Als die nog niet verstreken is, wordt het teruggeplaatst.

We komen dan ook wel eens iets tegen dat met terugwerkende kracht geconsumeerd dient te worden. Zo aten we ons de afgelopen weken puistjes aan de slagroomtruffels van vorig jaar en knaagden we aan zachtgeworden soepstengels. De artisjokken vonden hun weg naar de maag via onderstaand recept. Nu ligt er nog een zak knapperbroodjes, die we nooit zelf in huis gehaald hadden en die waarschijnlijk ook niet meer zo knapperig zijn.

De artisjokbodems bleken heerlijk in combinatie met geitenkaas. Dit voorgerecht voor vier personen staat in een kwartier op tafel.

Tomaten in piepkleine stukjes snijden en de olijven in plakjes. Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden en basilicum in reepjes. Geitenkaas in dobbelstenen snijden. Dit alles met 1 eetlepel olie mengen en op smaak brengen met peper.

Citroensap met de rest van de olie tot dressing kloppen. Op smaak brengen met peper en zout. Artisjokbodems laten uitlekken. Veldsla over vier bordjes verdelen. Artisjokbodems erop zetten en vullen met het geitenkaasmengsel. Dressing over vulling en veldsla sprenkelen. Serveren met wat brood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden