Respect

Toch weer veel royalty, dit tv-weekeinde. Het huwelijk van Felipe en Letizia in Madrid, met onder meer omstandig tekst en uitleg van PC Hooftwinnaar Cees Nooteboom, zaterdag bij NOVA, die terugging tot de imbeciele koningen en prinsen op de schilderijen van Goya....

Daar ook te gast: Pieter van Vollenhoven van de Raad voor de Transportveiligheid. En vrijdagavond natuurlijk de koningin bij Hans Teeuwen op de VARA, bij wie ze letterlijk over de tong ging. Je hield 48 uur lang je adem in na de uitzending van Industry of Love, maar afgezien van een grap in Kopspijkers ('Hans, jongen, als je de koningin van achteren neemt, haal dan ten minste even een kam door je haar'), hoorde je er in de dagen erna niets meer over. Balkenende had zich vrijdag weliswaar nog uitgedaagd geacht, begrepen we in Knevel op zaterdag, maar dat was dus omdat Lodewijk de Waal de premier heeft willen piepelen door te zeggen dat hij niets van het spel van het (mislukte) Voorjaarsoverleg snapt. Maar de Balk hapt niet meer helaas. Saai land.

Op BBC2 zaterdag gekeken naar de eerste aflevering van The rise of the celebrity class. Ook een industry of love, en een zeer conjunctuurgevoelige. Vandaag ben je alles voor de media en voor het publiek, maar morgen kan die liefde alweer helemaal over zijn. In de tussentijd leef je voortdurend met de angst dat je het niet verdient, dat je het niet zult vasthouden, onthulde acteur Martin Sheen. Behalve Sheen deden ook Sandie Shaw en de leadzanger van Suede hun zegje over het verschijnsel, terwijl je natuurlijk op Beckham, Victoria en Robbie Williams zit te wachten. Volgende week in de reeks nog eerst het verhaal van de Stones en de Beatles. Nou ja. Dan weet je met een uurtje RTL Boulevard toch sneller wat er bedoeld wordt met de opkomst van die celebrity-klasse.

In Het Geluk van Nederland, zondag bij de VPRO, werd de vraag opgeworpen waarom allochtone jongeren zo met eer en respect bezig zijn. Heeft niks met de tropen, met armoede of met de slavernij in hun landen van herkomst te maken, maar wel met het feit dat het 'herderssamenlevingen' waren vroeger. Schapen hebben net als coca nu een hoge stukswaarde, en moeten met machogedrag worden verdedigd. Gekke mix van journalistiek, wetenschap en humor, dat Geluk van Nederland: Heere Heeresma's jr trad er gisteren als commentator in op en liet noteren dat bij witte Nederlanders 'het Karremans-gen' in de weg zit als een beroep op ons eergevoel wordt gedaan. Die mededeling werd gevolgd door de opmerking dat Antillianen alleen mannen met een mooie vrouw beroven. Dat zijn namelijk echte kerels, en dus is het een eer ze te kunnen beroven. En dat laatste is dan weer geen humor. Schijnt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden