RESPECT VOOR INDIVIDU

Als kranten en tijdschriften nauwelijks nog geïnteresseerd zijn in uitgebreide, vaak schokkende fotoreportages over oorlogen, massamoorden en ander geweld, heeft het voor fotografen dan nog zin om naar conflictgebieden als Rwanda en Zaïre af te reizen?...

Wel als ze werken zoals de vier fotografen aan wie het Nederlands Foto Instituut een tentoonstelling wijdt. De Amerikaan Fazal Sheikh, de Fransman Gilles Peress, de Duitser Hartmut Wilkening en de Nederlander Petterik Wiggers zetten zich af tegen de gangbare beeldvorming over Afrika (zielig, hongerend) en portretteren het leven op dat continent 'vanuit een zeer grote betrokkenheid'.

Zo fotografeerde Sheikh bewoners van vluchtelingenkampen in onder meer Tanzania en Soedan, niet als abstracte groep maar als individu, met naam en levensverhaal. Petterik Wiggers verdiept zich eerst in het leven van de mensen voordat hij de camera pakt. Hij woonde daarvoor enige tijd in een vluchtelingenkamp in Somalië.

Magnum-fotograaf Gilles Peress zijn juist een reactie op de tendens in de fotojournalistiek waarbij het publiek de allerergste beelden doorgaans wordt onthouden. Peress drukt met ongewone camera-standpunten en abrupte afsnijdingen van de foto de kijker met de neus op de realiteit van het geweld.

Rotterdam, Nederlands Foto Instituut, 17 mei tot en met 6 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden