Respect voor homo's

IMAM Khalil el-Moumni heeft ophef veroorzaakt met uitspraken over homoseksualiteit. De islamitisch geestelijk leider noemde in Nova homoseksualiteit schadelijk voor de samenleving, omdat 'als deze ziekte zich verspreidt dit zal leiden tot het uitsterven van de menselijke soort'....

Of eventuele vervolging tot veroordeling zal leiden, is zeer de vraag. De jurisprudentie leert dat de grondwettelijke vrijheid van godsdienst nogal wat ruimte biedt voor het uitdragen van voor anderen onwelgevallige opvattingen. De Hoge Raad accepteert dat op zichzelf beledigende uitlatingen niet strafbaar zijn, als die zijn gedaan in de context van een uiteenzetting van de geloofsovertuiging. De Hoge Raad zei dit in de zaak tegen RPF-leider Van Dijke, die homoseksuelen op één lijn had gesteld met dieven en fraudeurs. Hij werd vrijgesproken.

Khalil el-Moumni heeft bijval gekregen van andere imams. Zij beroepen zich op de Koran, die homoseksuele praktijken verbiedt. Feitelijk nemen zij hetzelfde standpunt in als orthodoxe aanhangers van andere geloven die niet erg tolerant zijn tegenover homo's, met op mondiaal niveau de paus van Rome voorop. De Bijbel staat vol met passages die als discriminerend kunnen worden ervaren jegens homo's. En ook het jodendom wijst homoseksualiteit af.

De vrijheid van godsdienst houdt in dat eenieder zijn religieuze opvattingen mag uitdragen. Dit is echter geen vrijbrief voor het doen van beledigende of discriminerende uitlatingen wegens ras, godsdienst of seksuele gerichtheid. De vraag blijft wanneer de grens wordt overschreden. Wie zijn eigen (geloofs-)waarheid verkondigt, ontkomt er veelal niet aan andersdenkenden pijn te doen, maar dit is niet per definitie strafbaar. Zo mogen religieuze opvattingen over de zondigheid van homoseksualiteit worden uitgedragen en verkondigd, mits die niet onnodig kwetsend zijn.

Hoe dan ook waren de weinig subtiele uitlatingen van de imam niet verstandig. Imams zijn invloedrijk en vervullen een voorbeeldfunctie. Op de televisie verkondigen van een homoseksualiteit afwijzende geloofsovertuiging kan in kringen van moslimjongeren worden uitgelegd als instemming met homohaat en als een aansporing tot onverdraagzaam of zelfs agressief gedrag jegens homo's.

In de multireligieuze en -culturele samenleving is tolerantie van alle partijen geboden. Maar van de moslimgemeenschap mag worden geëist dat zij de hier heersende liberale houding ten aanzien van homoseksualiteit respecteert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden