Respect voor geloof? Waar is respect voor atheïsten?

De ingezonden brieven van donderdag 20 augustus.

null Beeld epa
Beeld epa

Kenny Tete

Kenny Tete's reactie(+) op de Mohammed cartoons is: 'Ik begrijp dat mensen daar boos om worden. Je moet het geloof respecteren' (V, 18 augustus). Weet hij dat er bij de aanslag op Charlie Hebdo dit jaar 12 mensen zijn doodgeschoten, omdat een aantal moslims boos was vanwege Mohammed cartoons? Als hij daarvan op de hoogte is, vind ik het een schandelijke reactie. En altijd weer dat respect. Ikzelf vond de aanslag op Charlie Hebdo van weinig respect getuigen voor atheïstische humoristen.

Theo Maassen, Eindhoven

Snelheidsbelasting

Brief van de dag

Toen ik vijftig jaar geleden begon met autorijden, was een tweedehands auto van tien jaar oud een roestig barrel, met ijzerdraad en plakband bij elkaar gehouden, op banden als palingvellen en een uitlaat gerepareerd met conservenblikjes. Je keek wel link uit om met zo'n vehikel harder dan 100 km per uur te rijden: dat zoop benzine en was levensgevaarlijk op de toen nog bestaande landweggetjes, daterend van vóór 1940.

Allemaal verleden tijd. De moderne autowegen zijn super de luxe, auto's zijn oneindig veel veiliger, zuiniger, schoner en vooral sneller geworden, en we zijn met z'n allen de afgelopen halve eeuw veel meer gaan verdienen.

De overheid wil graag van onze zelfverdiende welvaart de nodige graantjes meepikken. Dat doet zij in de vorm van allerhande belastingheffingen en belastingtrucs in een steeds ingewikkelder wordend fiscaal systeem, waarvan vooral de modale Nederlander het slachtoffer is.

Nog veel interessanter echter is de snelheidsbelasting. Leg imposante vijfbaanswegen aan tussen Amsterdam en Utrecht (Voorpagina, 19 augustus), en betuttel dat soort wegen met snelheidsbeperkingen, zogenaamd om de omwonenden te beschermen tegen lawaai en uitstoot van fijnstof, ook al woont er geen sterveling in de buurt. Enige jaren geleden sprak advocate Inez Weski in dit kader terecht van 'uitlokking', in de Nederlandse strafrechtspraak een ongeoorloofd middel. Maar in toenemende mate hebben wij te maken met een overheid die als een rupsje-nooit-genoeg vooral in financiële zaken alle regels aan haar laars lapt.

Ruud van Ling, Heerhugowaard

Plus-teken?

Achter sommige hyperlinks in dit brievenblok staat een plus-teken. Om deze artikelen te kunnen lezen zult u eerst moeten inloggen.

A2

Ook ik ben bekeurd bij de afslag Vinkeveen, 's avonds een overgangsgebied van 130 naar 100 km/uur. Blijkbaar gaat de 100 km in bij de afrit naar Vinkeveen, terwijl pas bij de oprit naar de A2 een groot bord 'Einde trajectcontrole, 100 km' staat. Op dit stukje wordt veel bekeurd, doordat dit onvoldoende staat aangegeven en zeker niet doordat mensen bewust te hard rijden.

Ik heb bezwaar aangetekend en ben in beroep gegaan, maar dit werd afgewezen; de overheid meent dat de borden voldoende duidelijk zijn. Maar zoals Koos Spee ook zegt: waar-om de matrixborden niet gebruiken? Blijkbaar werkt dat in Rotterdam goed. De Volkskrant maakt met de cijfers duidelijk (48 miljoen inkomsten op dit traject) dat het wel degelijk een melkkoe is en het niet gaat om de gezondheid en veiligheid van de burger.

Tonny Wielaert, Badhoevedorp

Expert

Is het de bedoeling van de Volkskrant om voortaan elke dag een 'expert' aan het woord te laten die bepleit dat we alle grenzen maar open moeten zetten? Zodat alle mensen die dat willen legaal hiernaartoe kunnen komen? Ongeacht of ze op de vlucht zijn of enkel economische motieven hebben? Het is maar een vraag hoor.

Louk de Wit, Breda

Betalen met selfie

Ik moet er niet aan denken dat ik straks alleen maar met mijn creditcard kan betalen met een selfie (Ten eerste, 19 augustus). Het woord alleen al vind ik vreselijk. Ik heb geen mobiele telefoon, dus hoe moet dat dan? Ik denk dat ik Mastercard maar even ga bellen en zeggen dat ik tegen die tijd wel weer contant ga betalen of per iDeal zolang dat nog kan, natuurlijk.

Elly Bonsen, Heemstede

Wesp

In de Volkskrant van 18 augustus wordt in de V-test(+) (V4) een advies gegeven hoe de wesp uit te roeien. Foei! Zou het kunnen zijn dat wespen niet voor niets rondvliegt? Ze houden uw tuin schoon van rupsen en plantaantastende insecten. Ze komen bij u in de buurt omdat u etensresten achterlaat of ze worden aangetrokken door uw vieze vuilnisbakken. Zo!

Zet een schoteltje met sinaasappel, citroen, kruidnagel of koffie in de tuin of op het balkon. Wespen hebben een hekel aan deze geuren. Iedereen blij.

Gregor Niessen, Amsterdam

Kenny Tete

Kenny Tete's reactie(+) op de Mohammed cartoons is: 'Ik begrijp dat mensen daar boos om worden. Je moet het geloof respecteren' (V, 18 augustus). Weet hij dat er bij de aanslag op Charlie Hebdo dit jaar 12 mensen zijn doodgeschoten, omdat een aantal moslims boos was vanwege Mohammed cartoons? Als hij daarvan op de hoogte is, vind ik het een schandelijke reactie. En altijd weer dat respect. Ikzelf vond de aanslag op Charlie Hebdo van weinig respect getuigen voor atheïstische humoristen.

Theo Maassen, Eindhoven

Auschwitz

Vorige week ben ik in Auschwitz geweest (voor de eerste keer) en ik kan mij volstrekt niet vinden in de Brief van de Dag 'Groeten uit Auschwitz' (O&D, 18 augustus). Er werd bijna uitsluitend gefotografeerd bij de ingangspoort met het opschrift 'Arbeit macht Frei' en binnen het kamp sporadisch. Er waren gelukkig veel jongeren en die maakten geen selfies, maar luisterden naar de gidsen.

David Barnouw, Amsterdam

Sieraad voor het gezicht

Mijn dank aan Wieteke van Zeil voor haar stuk 'Sieraad voor het gezicht'(+) (V Zomer, 15 augustus). In de jaren '70 en '80 droeg ik heel vaak iets op of om het hoofd, variërend van tulband tot angisa (ik kom uit Suriname). Al vóór 9/11 raakte de 'hoofddoek' beladen en ik heb lange tijd niets meer van dien aard gedragen. Op een gegeven moment dacht ik: ik doe het gewoon weer, ik hoef niemand iets uit te leggen. Ik begon eerst op keti-koti dey, later ook op Surinaamse feesten. Toen las ik dat artikel en het gaf me zo'n power! Ik ben afgelopen zondag met afro-jurk én angisa naar het Concertgebouw gegaan. En ik heb alléén maar complimentjes gehad!

Giannina E. Rijsdijk, Amsterdam

Jonge mannen

Afgaande op de vele nieuwsfoto's in de kranten, bestaat zeker 80 procent van de migranten die Europa proberen te bereiken, uit jonge mannen. Op den duur worden de demografische verhoudingen toch verstoord, zowel in Europa als in de landen van herkomst? Ik hoor daar nooit wat over.

Jan Herman Eshuis, Almere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden