Resolutie tegen Libië aangenomen: wat nu?

AMSTERDAM - De internationale gemeenschap heeft haar tanden laten zien met het aannemen van de resolutie over Libië. Een no-flyzone afkondigen om te zorgen dat Libiërs geen slachtoffers worden van het geweld van de milities van Kadhafi klinkt misschien goed, maar moet nog wel geconcretiseerd worden.

Een vrouw in Benghazi is dolblij met de aangenomen resolutie. Beeld afp

Hoe gaan de komende uren eruitzien?

Nu de VN het gebruik van geweld tegen Kadhafi hebben goedgekeurd, is het aan lidstaten om te beslissen wel of niet mee te doen. De VN verplichten dit niet. Het is aan de NAVO om nu de leiding te nemen. Vanochtend komen de leiders hiervan bij elkaar. Frankrijk en Engeland staan te trappelen. De Fransen verklaarden vandaag 'binnen enkele uren' te kunnen ingrijpen. Veel andere landen hebben al toegezegd hun steentje te willen bijdragen.

Moderne westerse vliegtuigen

Dat gebeurt waarschijnlijk vooral door middel van vliegtuigen die vanaf bases in Italië zullen opereren. De moderne westerse vliegtuigen kunnen de kleine, verouderde luchtmacht van Kadhafi makkelijk uit de lucht halen. Ook is het zeer waarschijnlijk dat Libische vliegvelden en wapendepots zullen worden gebombardeerd.

Hoe lang 'enkele uren' duren, hangt ook een beetje af van Kadhafi. Gisteren dreigde hij nog met een bloedbad in Benghazi. Er lijkt geen gehoor te zijn gegeven aan de oproep om het geweld te stoppen, hoewel Kadhafi's zoon Saif wel zei dat de aanval is uitgesteld.

Normaliter zouden de Amerikanen de leiding nemen binnen de NAVO en een 'coalition of the willing' samenstellen. In de praktijk betekent dat 90 procent Amerikaanse troepen, en een enkel vliegtuig van een andere lidstaat. Nu wil Obama meer deelname van de Europeanen, maar ook van enkele Arabische landen. Ook Nederland staat welwillend tegenover de reslolutie. Minister Hillen van Defensie zei vandaag wel 'ik zeg niet vanzelfsprekend huppekee erin', maar Nederland kan volgens hem F16 gevechtsvliegtuigen of kennis leveren.

Geen grootschalige grondoorlog
Wat er in ieder geval niet zal gebeuren is een grootschalige grondoorlog. Dat sluit de aangenomen resolutie expliciet uit. Amerika heeft haar handen al vol aan twee zeer impopulaire oorlogen in Afghanistan in Irak.

Dat er nog dit weekend een militaire interventie zal plaatsvinden, lijkt wel zeker. De vraag is hoe Kadhafi zal reageren. Libië heeft het luchtruim gesloten voor buitenlandse vliegtuigen, maar dat zal de internationale gemeenschap naast zich neer leggen. Mocht Kadhafi zich met hand en tand verdedigen, dan zal de actie wellicht fel en gewelddadig worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden