Resolutie Georgië verdeelt VN

De VN-Veiligheidsraad heeft donderdagnacht de laatste spoedbijeenkomst over Georgië afgesloten zonder resolutie.

ANP/EFE/RTR

Rusland legde de raad woensdag een ontwerpresolutie voor die bijna volledig overeenkomt met het zesstappenplan voor vrede, dat is ondertekend door Georgië en Rusland. Rusland spoorde andere raadsleden aan de tekst te steunen.

Westerse diplomaten lieten weten achter het zesstappenplan te staan, maar vonden het plan echter onvoldoende voor een resolutie. In het document wordt namelijk niet gerept over de soevereiniteit van Georgië en de toekomst van de afvallige regio's Zuid-Ossetië en Abchazië.

Ook is onvermeld waar de Russische troepen in de toekomst precies zijn gestationeerd. En, het allerbelangrijkste volgens de diplomaten, Rusland heeft zich tot op heden nauwelijks teruggetrokken.

Rusland is juist van mening dat door het conflict de zeggenschap van Georgië over de regio's ter discussie staat. En dat de internationale discussie over de status van de beide regio's onderdeel moet vormen van punt zes van het vredesplan, dat spreekt van ‘internationale discussies over veiligheid en stabiliteit van Zuid-Ossetië en Abchazië’.

Vitaly Churkin, Russische Ambassadeur bij de VN, na de laatste spoedzitting over Georgië Beeld
Vitaly Churkin, Russische Ambassadeur bij de VN, na de laatste spoedzitting over Georgië

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden