Residentie Orkest kampt met financiële problemen

Niet alleen de financiële positie van de Haagse Anton Philipszaal is zorgwekkend, ook het Residentie Orkest blijkt verlies te lijden....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

In de zomer was al duidelijk geworden dat de Anton Philipszaal bijna failliet was. Een externe commissie is met aanbevelingen gekomen om de financiële positie van de zaal te verbeteren.

De problemen van het orkest zijn het gevolg van het drastisch teruglopen van het aantal bezoekers en een forse stijging van de personeelskosten. In 1995 trok het Residentie Orkest bijna dertigduizend minder bezoekers dan het jaar ervoor toen bijna 140 duizend mensen de concerten bezochten. De personeelskosten stegen vooral door een toename van de pensioenlasten.

Om de financiële problemen van de Anton Philipszaal op te lossen, stelt de externe commissie onder meer voor van zaal en orkest aparte organisaties te maken. Nu zijn beide sterk verstrengeld met elkaar en is B. van den Akker algemeen directeur van zowel zaal als orkest. Door de verstrengeling staan zaal en orkest niet zakelijk genoeg tegenover elkaar, waardoor bij voorbeeld het orkest minder betaalt aan zaalkosten dan een externe bespeler.

Om de financiële positie van de zaal te verbeteren, zullen in de regel geen musici of programma's worden aangetrokken waarvan niet bij voorbaat zeker is dat ze zichzelf terugverdienen. Gezien de gang van zaken heeft het bestuur besloten ook zijn eigen positie ter discussie te stellen. Van den Akker stelt dat er een bestuur moet komen waarvan de individuele leden kennis meebrengen waar zowel de zaal als het orkest hun voordeel mee kunnen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden