Reserves aan de bak

Het regent tijdens de training van donderdag. Desondanks is het de dag na het echec van Oranje niet ongezellig aan de boorden van het veld. Deel 17

PAUL ONKENHOUT

De uitloop- of hersteltraining is een training die wordt gehouden op de dag na een wedstrijd, zoals nu, na Nederland-Duitsland. Oranje is vannacht om vier uur vanuit Charkov teruggekeerd in het hotel in Krakau.

De Nederlandse pers volgde drie uur later, maar is desondanks in groten getale komen opdagen in het stadion van Wisla Krakow. Toeschouwers zijn niet welkom. Rondom het stadion is niet één supporter van Oranje te zien.

Het regent. De voornaamste gespreksonderwerpen zijn het weer, de nederlaag tegen Duitsland en alles wat daarmee samenhangt, de pittige aanval van columnist Hugo Borst in het Algemeen Dagblad op de Oranjeverslaggeving in zijn eigen krant en de legendarische radioshow Ronflonflon met Jacques Plafond van Wim T. Schippers.

Het is, al met al, niet ongezellig, de dag na het echec van Oranje. De mixed-zone blijft vandaag gesloten. Journalisten interviewen elkaar onophoudelijk. In een interview met RTL zegt schrijver dezes dat het voor het Nederlands elftal een kwestie van uithuilen en opnieuw beginnen is en dat Bert van Marwijk zijn langste tijd als bondscoach heeft gehad. De interviewer van RTL knikt tevreden en zegt dat hij hier wel iets mee kan.

Het is dan 17.14 uur. De uitlooptraining staat op het punt van beginnen.

17.19 uur: de veiligheidsman van de KNVB, Theo Damen, inspecteert het veld.

17.22 uur: de eerste spelers lopen het veld op. Vlaar en Schaars worden op de voet gevolgd door persman Kees Jansma. Later krijgen ze gezelschap van elf spelers, Kuijt, Luuk de Jong, Bouma, Boulahrouz, Narsingh, Strootman en Afellay, plus de keepers Vorm en Krul en de volledige technische staf van Oranje (Van Marwijk, Cocu, Faber, Eijkelkamp). Het elftal dat woensdag tegen Duitsland van start ging, ontbreekt volledig, op Afellay na. Dat betekent dat de uitlooptraining geen uitlooptraining is, maar een gewone training van de reserves van Oranje. De meeste journalisten nemen dit monter op.

17.27 uur: de lichten in het stadion gaan aan.

17.38 uur: de makers van het tv-programma ZappSport nemen een scène op met verslaggever Bas Ticheler van Langs de Lijn. Het is de bedoeling dat Ticheler in een telefoongesprek moppert op Oranje, waarna presentator Ron Boszhard het gesprek zal onderbreken om te zeggen dat iedereen eens wat positiever moet zijn. We halen de finale, zegt Ticheler met het enthousiasme van een doodgraver. De ploeg van ZappSport is tevreden.

17.42 uur: het is droog. Uit de laptop van een fotograaf is de stem te horen van Wim T. Schippers. Het blijkt om een oude opname te gaan van het VPRO-programma Ronflonflon met Jacques Plafond. De namen van Wilhelmina Kuttje jr. en Jan Vos worden genoemd.

17.45 uur: de spelers starten met scoringsoefeningen, op twee doelen. Van Marwijk staat te kijken, alleen, met zijn armen over elkaar.

17.51 uur: Kees Jansma, die het veld even had verlaten, keert terug. Hij voert een telefoongesprek. Iemand zegt dat de spelers van het basiselftal in de fitnessruimte van het Sheratonhotel aan het trainen zijn.

17.59 uur: de stemming op de tribune wordt melig. Een verslaggever van persbureau GPD laat een foto op zijn telefoon zien van Bert en Ernie. De tekst: 'Met Bert komen we Ernie.' Er wordt gelachen.

18.00 uur: de spelers beginnen aan een wedstrijdje. Strootman, Afellay, De Jong, Bouma en Boulahrouz spelen tegen Vlaar, Narsingh, Schaars, Kuijt en Faber.

18.05 uur: uit de laptop van de fotograaf klinkt het lied Zuurkool met vette jus van Sjef van Oekel.

18.06 uur: Afellay scoort.

18.09 uur: Luuk de Jong scoort.

18.13 uur: Van Marwijk en Jansma voeren een gesprek. Van Marwijk kijkt een paar keer op zijn horloge.

18.15 uur: Van Marwijk verlaat het veld. Uit de laptop van de fotograaf klinkt de stem van Hans Teeuwen.

18.18 uur: veiligheidsman Theo Damen zoekt op de tribune naar ballen die over het doel zijn geschoten en gooit ze naar beneden.

18.23 uur: de eerste spelers verlaten het veld.

18.26 uur: Jansma trapt een balletje met assistent-trainer Eijkelkamp. Damen loopt met een speurende blik op het veld.

18.29 uur: het veld is verlaten. De training is afgelopen.

van oranje

De Kroniek

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden