Reserve havenpool Amsterdam is al na twee jaar op

De Amsterdamse havenpool SHB is in ernstige financiële problemen. Volgens de Vervoersbond FNV is de reserve van 24,1 miljoen gulden die de SHB twee jaar geleden als startgeld meekreeg van het ministerie van Sociale Zaken, vrijwel op....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'De situatie lijkt bijzonder ernstig', zegt bestuurder J. Heilig van de Vervoersbond FNV. Hij is onlangs door SHB-commissaris R. Haks ingelicht over de slechte financiële situatie van de havenpool.

Haks kondigde bij die gelegenheid aan dat een sanering niet te vermijden is. De vervoersbond vindt dat onaanvaardbaar. Bij de Amsterdamse havenpool werken 307 mensen.

Heilig heeft een vermoeden over de oorzaak van het financiële debacle, maar wil er weinig over kwijt. 'Op 13 februari gaan we nog een keer alles met de directie doorrekenen. Ik zou onzorgvuldig handelen als ik nu iets zei. Maar het is zeker geen fraudezaak.'

Volgens Heilig draait de havenpool uitstekend. 'We hadden een leegloop voorzien van 19 procent en het is maar 11 procent.'

In 1995 onstond grote onrust in de Amsterdamse haven. Mede door financiële problemen bij het grootste Amsterdamse overslagbedrijf CTA, dreigden bijna driehonderd banen bij de SHB te verdwijnen.

Onder druk van stakingen kwamen werkgevers en werknemers tot een akkoord. Er verdwenen banen, maar er kwam niemand gedwongen op straat te staan. Tegelijkertijd werd de pool geprivatiseerd. De SHB werd omgebouwd tot een commercieel uitzendbureau voor het gehele Noordzeekanaalgebied.

Havenpools lenen werknemers uit aan havenbedrijven. Tot 1995 kregen de havenwerknemers een uitkering uit het Algemeen Werkloosheidsfonds als er geen werk was. Minister Melkert van Sociale Zaken wilde daarvan af en kocht dit af door de SHB een startkapitaal van 24,1 miljoen gulden te geven.

Een deel van dit geld was bedoeld voor scholing. Een ander deel, vijftien miljoen gulden was, bestemd voor de afkoop van de financiering van de salarissen die de pool doorbetaalt als er geen werk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden