Reputatie eigenaar centrale Fukushima beroerd

TOKIO - Tokyo Electric Power Company (Tepco), de eigenaar van de lekkende, oververhitte reactoren in Fukushima, is niet alleen de grootste stroomproducent van Japan (en de op drie na grootste ter wereld), maar ook een bedrijf met een beroerde reputatie als het om veiligheid gaat.

null Beeld epa
Beeld epa

In 2002 maakte de Japanse regering bekend dat Tepco zich vele jaren schuldig had gemaakt aan het verzwijgen van veiligheidsproblemen in zijn kerncentrales. Het schandaal leidde ertoe dat alle zeventien reactoren van het bedrijf geruime tijd voor inspectie werden stilgelegd. De hele top van de firma werd tot aftreden gedwongen.

Onder het tapijt
Uit het onderzoek bleek dat Tokyo Electric tussen 1977 en 2002 zo'n tweehonderd incidenten onder het tapijt had geveegd. De problemen werden verhuld door het indienen van vervalste rapportages bij de inspectiedienst voor de kernenergie-industrie.

De sector, en Tepco als grootste stroomleverancier in het bijzonder, is van groot strategisch belang voor de Japanse economie. Japan heeft zelf bijna geen olie, kolen en gas en vertrouwt voor de stroomproductie voor bijna eenderde op atoomenergie. Atoomstroom is door de Japanse regering door de jaren heen gepropageerd als goedkoop en veilig.

De nieuwe leiding van Tokyo Electric beloofde beterschap, en in 2005 werden alle Tepco-centrales weer in gebruik genomen. Maar in 2007 kreeg het oude schandaal een nieuw hoofdstuk: intern onderzoek wees uit dat er nog meer incidenten verzwegen waren, waaronder een kritieke situatie in 1978.

Nieuwe kerncentrales
Deze bedrijfscultuur en de terugkerende technische gebreken hebben de nucleaire sector een slechte naam bezorgd bij het Japanse publiek. In 2008 maakte de firma bekend dat de ingebruik­name van vier nieuwe kerncentrales een jaar werd uitgesteld om de installaties beter bestand te maken tegen aardbevingen. Deze nieuwe centrales staan ook in het bedrijfspark van Fukushima aan de noordoostkust.

De reactoren waar na de aardbeving en de tsunami van vrijdag explosies en lekken zijn geweest, behoren tot de eerste generatie van Japanse kerncentrales. Nummer 1 werd gebouwd door het Amerikaanse General Electric, de andere werden onder Amerikaans toezicht gebouwd door de Japanse concerns Hitachi en Kawasaki.

Navrant is dat de door de aardbeving ernstig beschadigde centrale nummer 1 in Fukushima, de allereerste kerncentrale die Japan in 1971 in gebruik nam, vorige maand buiten gebruik zou worden gesteld. Maar Tokyo Electric verzocht de regering het oude beestje nog een levensverlenging van tien jaar te geven, een verzoek dat werd gehonoreerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden