Republikeinse senator: gedrag Trump kan tot Derde Wereldoorlog leiden

Een Republikeinse senator heeft zondag hard uitgehaald naar de Amerikaanse president. Met zijn onbehouwen dreigementen aan andere landen kan Trump de Verenigde Staten 'op het pad naar een Derde Wereldoorlog' brengen, aldus Republikein Bob Corker.

Redactie
De Republikeinse senator Bob Corker. Beeld epa
De Republikeinse senator Bob Corker.Beeld epa

Corker, voorzitter van de senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, deed zijn uitspraken in The New York Times. Het moddergooien tussen de partijgenoten begon zondagmiddag, toen Trump twitterde dat Corker hem had gesmeekt om steun ('endorsement') voor zijn herverkiezing, maar dat hij daarvan afziet. Trump bestempelde Corker als 'een obstakel voor de agenda van het Witte Huis', die 'het lef niet heeft om de verkiezingsstrijd aan te gaan' en bovendien 'goeddeels verantwoordelijk is voor de afgrijselijke Irandeal'.

'Het is jammer dat het Witte Huis is verworden tot een crèche voor volwassenen, waar de crècheleider vanochtend blijkbaar niet op zijn werk is verschenen', beantwoordde de senator uit de staat Tennessee het relaas van de president.

'Reality show'

In het interview met de Times zegt Corker dat Trump het presidentschap behandelt als een 'reality show', 'alsof hij nog in The Apprentice zit'. 'Iedereen die om ons land geeft, zou bezorgd moeten zijn', aldus de senator. Volgens hem is Trump zo'n acuut gevaar dat leden van de regering hem in het gareel moeten houden. Hij legde zijn tweet over de 'crèche' uit: 'Ik weet zeker dat men elke dag in het Witte Huis ernaar streeft dat hij zich inhoudt.'

Trump heeft volgens Corker meer dan eens het werk van diplomaten onderuit gehaald door over onderhandelingen te twitteren. Corker is een prominent lid van de Republikeinse Partij. In zijn tweetstorm zei Trump eerder op de dag over hem: 'Ik verwachtte allang dat Corker een negatieve impact zou hebben op onze geweldige politieke agenda.'

Hoewel Corker afziet van een herverkiezing, is zijn rol in Washington nog niet uitgespeeld. De commissie die hij voorzit, keurt de benoemingen van ambassadeurs door Trump goed (of af). En mocht de president zijn minister van Buitenlandse Zaken op straat zetten, zoals vorige week doorschemerde, dan leidt Corker de hoorzitting van zijn door Trump benoemde opvolger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden