Republikeinse kandidaten keren zich tegen Trump

Uitspraken over immigranten uit Mexico kostten zakenman en presidentskandidaat Donald Trump al contracten met onder andere televisiezenders NBC en Univision en organisator van autoraces NASCAR. Andere Republikeinse kandidaten willen nu, meer dan een week nadat Trump Mexicaanse immigranten 'verkrachters' noemde, aan de kiezers duidelijk maken dat zij het niet met hem eens zijn.

Mari Meyer
Donald Trump bij een verkiezingsbijeenkomst in New Hampshire. Beeld ap
Donald Trump bij een verkiezingsbijeenkomst in New Hampshire.Beeld ap

Trump deed de uitspraken tijdens de speech waarin hij zijn kandidatuur bekend maakte. 'Ze sturen ons de probleemelementen. Ze hebben drugs bij zich, ze verhogen de criminaliteit, het zijn verkrachters', aldus de omstreden miljardair. Eén van de plannen die Trump wil realiseren als hij president wordt, is een muur tussen de VS en Mexico.

Zijn opmerkingen komen voor de Republikeinen zeer ongelegen, omdat ze tijdens de opmaat naar de komende verkiezingen juist proberen meer verschillende bevolkingsgroepen aan zich te binden. Miljoenen inwoners van de VS komen oorspronkelijk uit Latijns-Amerika.

Jeb Bush, die getrouwd is met een Mexicaanse vrouw, zei tijdens een bijeenkomst in New Hampshire tegen The New York Times dat hij zich de woorden van Trump 'absoluut' persoonlijk heeft aangetrokken. Volgens Bush staat Trump heel ver van zijn partij af. 'Deze man was het grootste gedeelte van de afgelopen tien jaar nog democraat. Ik denk niet dat hij de Republikeinse partij vertegenwoordigt, en zijn meningen komen totaal niet overeen met wat de meeste Republikeinen vinden.'

Beledigend
'Ik vond zijn uitspraken beledigend', zei kandidaat Rick Perry, de voormalige gouverneur van Texas, zondag tijdens een interview met ABC. 'Latino's in de VS en latino's en Texas, van Alamo tot Afghanistan, zijn fantastische mensen, burgers van ons land en inwoners van onze staat. Een generaliserend beeld schetsen zoals Donald Trump dat doet- hij zal zijn uitspraken zelf moeten verdedigen. Dat zal ik nooit doen.'

Mike Huckabee, voormalige gouverneur van Arkansas, zei zondag 'geen kwaad woord te willen zeggen over alle mensen die hierheen komen'. Illegale immigranten die graag hun stukje van de American Dream willen, hebben dezelfde beweegredenen als de immigranten die de Verenigde Staten gesticht hebben, aldus Huckabee.

Rick Santorum schaarde zich niet achter Trump, maar sprak ook zijn afkeur niet uit. Santorum, voormalig senator van Pennsylvania, 'kon zich niet vinden in de woordkeuze' van Trump, maar is blij dat de zakenman de aandacht vestigt op immigratie.

De meeste steun kreeg Trump tot nu toe van Ted Cruz, die hem in een interview met NBC verdedigde. 'Ik ben niet geïnteresseerd in ruzie tussen Republikeinen. Trump drukte zich kleurrijk uit.'

Jeb Bush. Beeld getty
Jeb Bush.Beeld getty

Grensbeveiliging

Trump weigert zijn uitspraken in te trekken: 'Ik zeg dit al jaren en dat blijf ik doen.' Hij suggereerde na de reactie van Jeb Bush dat de broer van George W. Bush naïef is en de beveiliging van de Amerikaanse grens simpelweg niet begrijpt: 'Jeb gelooft dat illegale immigranten die onze wetten aan hun laars lappen zodra ze de grens over stappen, hier 'uit liefde' heen zijn gekomen.'

Trump klaagde vorige week het Spaanstalige tv-netwerk Univision aan voor 500 miljoen dollar (bijna 450 miljoen euro), nadat de zender besloot om de door Trump mede georganiseerde Miss USA-verkiezing niet meer uit te zenden. Hij verwijt de zender 'Hillary Clinton in het zadel te willen helpen'. Univision zendt vooral Zuid-Amerikaanse soapseries uit en is erg populair onder Spaanstalige inwoners van de VS.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden