Republikeinse campagne tegen Trump feller en harder

De Republikeinse campagne om Donald Trump te stoppen, wordt feller en harder. Alleen al in Florida en Ohio wordt tot dinsdag - wanneer deze twee grootste 'prijzen' in de voorverkiezingen verdeeld worden - negen miljoen euro uitgegeven aan negatieve filmpjes en radiospotjes. Trump wordt afgeschilderd als een vloekende schreeuwlelijk die 'militair nooit zijn land diende'.

De Republikeinse koploper Donald Trump hoopt dinsdag de race te beslissen door Florida en Ohio te winnen. Beeld AP

In tienduizenden huiskamers in beide staten is nu dagelijks te zien hoe Trump erop los scheldt. De boodschap aan de kiezers is duidelijk: deze man moet dinsdag hoe dan ook gestopt worden, hij mag nooit president van de VS worden. De makers van het spotje, getiteld 'De Beste Woorden', gebruiken Trumps eigen woorden in de campagne nu tegen hem.

'Luister, motherfucker', zegt Trump tijdens een campagnebijeenkomst over de oneerlijke handelspraktijken van China. Over Ted Cruz: 'Ze zei dat hij een pussy is'. Uit zijn mond komen ook de woorden 'ass', 'shit' en 'go fuck yourself'. De makers over Trump: 'Aanstootgevend en niet in de hand te houden. Amerika kan beter.'

De frontale aanval op Trump tekent de 'beslissende' fase waarin de Republikeinse strijd nu terecht is gekomen. Als de miljardair de 'winner takes all-staten' Florida en Ohio wint, krijgt hij in één klap 165 gedelegeerden. De weg naar de Republikeinse nominatie ligt dan wagenwijd voor hem open, vooral omdat Trump afstand kan nemen van zijn belangrijkste tegenstander: senator Ted Cruz.

Miljardairs

Ook zullen vrijwel zeker de enige nog overgebleven establishmentkandidaten, senator Marco Rubio uit Florida en gouverneur John Kasich van Ohio, uit de race stappen. In de Amerikaanse verkiezingsstrijd is het immers 'not done' om door te gaan met je campagne als je niet in staat bent om te winnen in je thuisstaat.

Tot nu toe hebben diverse anti-Trumpgroepen al 25 miljoen euro uitgegeven aan negatieve tv-spotjes om de kiezers erop te wijzen dat de miljardair niet geschikt is voor het presidentschap van de VS. Maar liefst 76 procent van de ruim 9.200 aanvalsvideo's en radiospotjes die in de afgelopen zeven dagen in de lucht waren, was gericht tegen Trump, zo bleek dinsdag uit een onderzoek van de Center of Public Integrity. Hiervan was 40 procent gericht op Florida, waar 99 gedelegeerden zijn te winnen.

De makers zijn donorgroepen, Political Action Committees (zogenoemde PAC's), die liever een establishmentkandidaat gekozen zien. Zo heeft American Future Fund, dat banden heeft met de Republikeinse oud-presidentskandidaat Mitt Romney, een keiharde aanvalsvideo gelanceerd waarin Trump nét geen crimineel wordt genoemd. 'Wij kunnen ons land niet toevertrouwen aan Trump', zegt een stem dreigend als wordt gemeld dat Trumps piloot ooit is veroordeeld wegens verduistering. Een zakenrelatie zou zijn gepakt na aandelenfraude.

Dienstweigeraar

Het geld voor de aanvalsvideo's is onder andere afkomstig van de rijke Ricketts-familie die eigenaar is van de honkbalclub Chicago Cubs. Ook hedge fund-miljardair Paul Singer heeft zijn portemonnee opengetrokken. Deze belangrijke Republikeinse donors staan nu, door de opkomst van Trump, tandenknarsend aan de zijlijn. Ze hebben nog iets anders gemeen: ze staan achter de gematigde Republikeinse partijtop die nu moet toezien hoe politieke 'outsider' Trump op de nominatie afstormt.

De aanval op Trump wordt ook prominent gesteund door Romney zelf, die in 2012 verloor van Obama en die vorige week een felle aanval op de miljardair opende. Doel van het offensief op radio en tv is niet zozeer om Trump te verslaan. Trumps tegenstanders beseffen dat dit niet meer mogelijk is. De campagne is vooral bedoeld om te voorkomen dat Trump 1.237 gedelegeerden wint, het aantal dat nodig is om te winnen. Op de conventie in juli moet dan besloten worden wie de nominatie krijgt.

Trumps tegenstanders deinzen er niet voor terug om te twijfelen aan zijn vaderlandsliefde. In een aanvalsvideo wordt een veteraan aan het woord gelaten die zegt dat Trump, als krijgsgevangene, 'als eerste zou opgeven'. Deze video is met name bedoeld voor het noorden van Florida waar veel militairen en veteranen wonen. 'Donald Trump heeft ons land niet één dag gediend', zegt oud-commando Michael Waltz, die in Afghanistan vocht. 'Tijdens de Vietnam-oorlog ontweek hij de dienstplicht. Hij is opgegroeid met een zilveren lepel in zijn mond.'

Trump in Jupiter, Florida met voormalig New York Yankee-speler Paul O'Neill. De oud-sterspeler heeft zijn steun uitgesproken voor de miljardair. Beeld Getty

Ohio nu spannend

De vraag is of dit alles de strijd kan doen kantelen in beide staten. In Florida gaat Trump nog altijd riant aan kop: 42 procent tegen 20 procent voor Rubio. In Ohio, waar Trump lange tijd koploper was, is de race wel spannend geworden. Volgens een gemiddelde van diverse peilingen is het nu zelfs een nek-aan-nekrace geworden: 36,5 procent voor Trump en 34 procent voor Kasich. Dit kan erop wijzen dat onbesliste kiezers mede door de aanvalsvideo's nu de kant kiezen van Kasich.

Trump zelf noemt de Republikeinen achter de campagne 'mislukkelingen'. De zakenman op twitter: 'Miljoenen dollars worden uitgegeven aan onware tv-commercials door belangengroepen die Rubio en Cruz in hun zak hebben.' In een andere tweet, boordevol venijn: 'Ik ben geen Romney, die niet eens kan winnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden