NieuwsVerkiezingen VS

Republikeinse bestuurder Georgia onder druk gezet en bedreigd om stemmen ongeldig te verklaren

Brad Raffensperger, de Republikeinse staatssecretaris van Georgia, zegt dat zijn partijgenoten hem in toenemende mate onder druk zetten om de integriteit van de afgelopen presidentsverkiezingen in twijfel te trekken. Dat meldt The Washington Post.

Redactie

Ook ontvingen Raffensperger en zijn vrouw de afgelopen dagen meerdere doodsbedreigingen. ‘Je kunt de hertelling maar beter niet verprutsen. Je leven hangt ervan af’, zo luidde een bericht dat Raffensperger op zijn telefoon heeft ontvangen.

Brad Raffensperger en zijn vrouw ontvingen de afgelopen dagen meerdere doodsbedreigingen. Beeld AP
Brad Raffensperger en zijn vrouw ontvingen de afgelopen dagen meerdere doodsbedreigingen.Beeld AP

De zuidelijke staat Georgia, die meestal trouw voor de Republikeinen stemt, ging naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden, de uiteindelijke winnaar. In verscheidene staten waar Biden heeft gewonnen, proberen de Republikeinen de ongefundeerde beschuldigingen van president Donald Trump over verkiezingsfraude hard te maken, in de hoop zo nog iets te veranderen aan de uitslag. Daarbij richten zij zich met name op het stemmen per post, waar een recordhoeveelheid, overwegend Democratische, kiezers dit jaar voor heeft gekozen in verband met de coronapandemie.

Briefstemmen ongeldig verklaren

Raffensperger, de hoogste eindverantwoordelijke voor de verkiezingen in Georgia, zegt dat Senator Lindsey Graham hem heeft gevraagd naar manieren om briefstemmen ongeldig te kunnen verklaren. Graham, die voorzitter is van de senaatscommissie voor Juridische Zaken, vroeg Raffensperger onder meer of partijdigheid stembureaumedewerkers ertoe kan hebben aangezet om briefstembiljetten te accepteren waarbij de handtekeningen niet klopten. Ook vertelt Raffensperger dat Graham hem vroeg of hij de bevoegdheid heeft om alle briefstemmen ongeldig te verklaren in districten met een relatief hoog percentage afwijkende handtekeningen.

Raffensperger zegt dat hij versteld stond van Grahams suggestie om zonder tussenkomst van de rechter te zoeken naar manieren om legaal uitgebrachte stemmen ongeldig te verklaren. ‘Het leek er erg op dat hij dat wilde gaan doen’, aldus Raffensperger.

‘Verkeerd begrepen’

Graham noemt de aantijgingen ‘belachelijk’. In een reactie aan de Washington Post zei hij dat hij wel met Raffensperger heeft gesproken, maar dat die hem verkeerd heeft begrepen. ‘Als hij zich bedreigd voelt door die conversatie, dan heeft hij een probleem. Ik vond het eigenlijk best een goed gesprek.’

De aanvaring tussen Graham en Raffensperger tekent de spanning tussen landelijke Republikeinse volksvertegenwoordigers, die uit electorale overwegingen achter Trump aan blijven lopen, en lokale Republikeinse functionarissen, die verantwoordelijk zijn voor de machinerie van het stemmen. Raffensperger, een ingenieur, zegt dat voor hem alleen de cijfers tellen. ‘Wij kijken naar harde data.’

Hij gaf ook Doug Collins een veeg uit de pan, een Republikeinse ex-congresman die een gooi deed naar een Senaatszetel maar verloor, en nu Trumps juridische team in Georgia leidt. ‘Ik kan niet voorkomen dat een mislukte kandidaat zoals Collins overal tegen iedereen aan het liegen is. Hij is een leugenaar.’

Hoewel een juridische weg naar een kanteling van de verkiezingsuitslag nagenoeg uitgesloten is, worden Trump-stemmers nog steeds opgejut vanuit Washington, door Trump en zijn entourage. Zaterdag, tijdens de Mars voor Trump in de hoofdstad, zei Trump-medestander Sebastian Gorka dat de demonstranten ‘terug naar hun staat moesten gaan, en daar de Republikeinse volksvertegenwoordigers onder druk moeten zetten’. Hij deed hen nog steeds geloven dat het mogelijk is dat Biden op die manier onvoldoende kiesmannen toegewezen zou kunnen krijgen, waarna de Republikeinse staatsdelegaties in Washington de doorslag zouden geven.

2500 stemmen niet meegeteld

Bij de hertelling in Georgia zijn volgens Amerikaanse media ruim 2.500 stembiljetten aangetroffen in het kiesdistrict Floyd County die nog niet waren meegeteld. Volgens de systeemmanager voor de verkiezingen in Georgia, Gabriel Sterling, gaat het om een menselijke fout. De stemmen waren niet geüpload op een geheugenkaart van een scanmachine, aldus Sterling. Hij noemt de fout ‘een ongelooflijke blunder’. ‘Het is geen probleem met het materiaal. Het was een persoon die zijn job niet goed heeft gedaan.’

Van de nieuwe stemmen waren er 1.643 voor Trump en 865 voor Biden, aldus The Atlanta Journal-Constitution. Het zal de uitkomst van de verkiezingen in Georgia echter niet veranderen. Volgens onofficiële cijfers kreeg Biden ruim 14.000 stemmen meer dan Trump. Luke Martin, de voorzitter van de lokale afdeling van de Republikeinse partij, noemde de fout ‘erg verontrustend’. Toch gaat het volgens hem niet om een wijdverspreid probleem, en hij is blij dat de audit van de stemmen de fout heeft onthuld.

De juridische opties voor Trump raken op, maar veel invloedrijke Republikeinen laten hem niet vallen, hoe komt dat? Dit en meer hoor je in POTUS de podcast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden