'Republikeinse activist verkreeg Democratische documenten via Russische hacker'

Een Republikeinse activist uit Florida heeft vorig jaar volgens de Wall Street Journal een hele lading documenten gekregen die een hacker uit de computers van de Democratische partij had gestolen. Achter de hacker, Guccifer 2.0, zouden de Russische inlichtingendiensten zitten.

Tijdens de verkiezingscampagne lekten duizenden mails van Clintons campagneteam uit. Beeld afp

Volgens de krant liet Aaron Nevins de hacker weten dat hij wel belangstelling had voor informatie over Florida, nadat hij had gehoord dat Guccifer 2.0 had ingebroken in het computersysteem van de campagnestaf van de Democratische partij. Hij maakte vervolgens een Dropbox-account aan, zodat Guccifer 2.0 het materiaal, bij elkaar 2,5 gigabyte, kon doorsturen.

Het bleek om interne documenten te gaan waarin de Democraten een analyse hadden gemaakt van het electoraat in een reeks belangrijke kiesdistricten in Florida. 'Het was een enorme hoeveelheid', vertelde Nevins aan de Sun Sentinel, een lokale krant in het zuiden van Florida.

Zwakke plekken

In de documenten werd het electoraat uitgesplitst in betrouwbare Democratische kiezers, twijfelende Democraten, Republikeinen, onafhankelijke kiezers etc. Maar de documenten bevatten ook interne profielen van Democratische kandidaten, inclusief hun zwakke plekken.

In een bericht aan Guccifer 2.0 zei Nevins dat de Democraten waarschijnlijk miljoenen dollars hadden besteed om uit te vinden welke kiezers ze misschien zouden kunnen overhalen om op hen te stemmen. 'En nu is dat ook voor de tegenpartij te zien.'

Nevins publiceerde de gestolen documenten onder een valse naam op een blog, HelloFLA.com, zodat anderen gebruik konden maken van de kiezersgegevens.

Een speciale aanklager en de inlichtingencommissies van het Amerikaanse Congres onderzoeken momenteel de mogelijke banden tussen de Trump-campagne en de Russen, die volgens de Amerikanen tal van gestolen emails lieten uitlekken om Hillary Clinton dwars te zitten.

Maar Nevins spreekt tegen dat hij met de Russen heeft samengewerkt. Allereerst staat het volgens hem helemaal nog niet vast dat Guccifer 2.0 een hackersgroep van de Russische inlichtingendiensten is. Maar zelfs als dat zo is, kan dat hem weinig schelen, liet hij de Wall Street Journal weten: 'Als je belangen samenvallen, dan gooi je in de politiek niet de deur dicht.'

Het is ook onduidelijk of de samenwerking tussen Guccifer 2.0 en Nevins enig effect heeft gehad op de verkiezingen. Een campagnemedewerker van Brian Mast, een Republikeinse kandidaat voor het Congres, gaf tegenover de Wall Street Journal toe dat hij de gegevens heeft gebruikt om kiezers gerichter te benaderen.

Vertrouweling van Trump

Guccifer 2.0 stuurde ook een link naar het blog van Nevins door aan Roger Stone, sinds jaar en dag een vertrouweling en adviseur van Donald Trump. Stone heeft toegegeven dat hij contact heeft gehad met de hacker, maar houdt vol dat er van samenwerking geen sprake was. Stone kreeg onlangs opdracht van de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten alle relevante documenten aan de commissie te overhandigen.

Nevins is naar eigen zeggen niet bang dat hem juridische problemen boven het hoofd hangen wegens zijn contacten met Guccifer 2.0. 'Ik was bezig als journalist', zei hij tegen de Sun Sentinel. 'Dat blijkt ook uit wat ik heb gedaan: ik heb het naar journalisten gestuurd, niet naar de campagnes van politieke partijen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden