Republikeins debat ontaardt in geschreeuw en beledigingen

De herrie kwam van bijna alle kanten, zaterdagavond tijdens het Republikeinse debat in South-Carolina. Bush en Trump vielen elkaar aan over Irak, Rubio en Cruz beschuldigden elkaar over en weer van leugens, Trump en Cruz ruzieden schreeuwend over Planned Parenthood en principes. Het publiek jouwde en boede.

Presidentskandidaten Cruz (links) en Trump tijdens het debat van vannacht. Beeld getty

John Kasich, gouverneur van Ohio, zag het hoofdschuddend aan: 'This is just nuts. Geez, oh man.'

De dood van de conservatieve rechter Antonin Scalia hing als een schaduw over het debat. Bijna alle kandidaten betoogden dat zijn opvolger, die de richting van het Amerikaanse Hooggerechtshof voor jaren kan bepalen, pas door de volgende president moet worden aangewezen - door henzelf dus. 'Uitstel, uitstel, uitstel', vroeg Donald Trump van de Amerikaanse Senaat, om zo een door Obama genomineerde kandidaat te blokkeren.
De vrees is dat Obama te partijdig is.

Alleen Jeb Bush erkende dat president Obama het recht heeft een opvolger aan te wijzen, maar stelde dat dat wel een 'consensuskandidaat' moet worden.

Trump krijgt een mintje van senator en presidentskandidaat Marco Rubio (rechts). Beeld epa

Handschoenen uit

Daarna gingen de handschoenen uit, zoals de Amerikanen dat noemen. Met name Trump werd fel aangevallen, eerst door Jeb Bush en later door Ted Cruz, en luid uitgejouwd door een publiek dat zwaar op de hand was van Bush en Marco Rubio, de senator uit Florida.

Trump betrok tot twee keer toe riskante stellingen. Eerst viel hij George W. Bush af, door de inval in Irak 'een vette vergissing te noemen' en te benadrukken dat er geen massavernietigingswapens waren. De broer van Jeb is echter nog steeds zeer populair in Republikeinse kringen; ruim tweederde van de conservatieve Amerikanen staat nog achter zijn beleid, en Trump kreeg dan ook geen applaus voor zijn Irak-standpunt, dat het onder Democraten best goed zou hebben gedaan.

Een tweede punt dat slecht viel was Trumps verdediging van Planned Parenthood, de door conservatieve Amerikanen gehate instantie die onder meer abortussen uitvoert. Trump wees erop dat de organisatie ook veel goed doet voor de gezondheidszorg van vrouwen - maar dat werd door Cruz beschouwd als bewijs voor Trumps zwakke principes.

Het debat ontaardde bij vlagen in door elkaar geschreeuwde beledigingen, waar de debatleider zich geen raad mee wist. Het publiek joelde mee. Kasich was de enige die zich aan het gruizige grondgevecht probeerde te onttrekken. 'Ik ben ziek van al deze negativiteit. We hebben eenheid nodig. Wat moeten de mensen denken? Als we hier niet mee ophouden gaan we verliezen van Hillary Clinton.'

Presidentskandidaten Bush, Cruz en Trump (van links naar rechts). Beeld getty
Presidentskandidaat Donald Trump, vlak na het debat. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden