Republikeins Congreslid wil dat waakhond Justitie ontslag FBI-baas onderzoekt

Het Republikeinse Congreslid  Jason Chaffetz heeft de inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Justitie gevraagd een onderzoek in te stellen naar het ontslag van James Comey als FBI-directeur. Die werd dinsdag door Trump de laan uitgestuurd wegens fouten bij het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton.

Michael Persson
Demonstranten protesteren tegen het ontslag van James Comey. Beeld epa
Demonstranten protesteren tegen het ontslag van James Comey.Beeld epa

De Democraten vermoeden echter dat Comey ontslag kreeg omdat de FBI onder zijn leiding een onderzoek doet naar de banden tussen de Trump-campagne en Rusland.

Chaffetz, de voorzitter van de Congrescommissie die toezicht houdt op het ethisch handelen van de regering, had inspecteur-generaal Michael Horowitz eerder al gevraagd onderzoek te doen naar Comey's optreden rond de e-mailaffaire van Hillary Clinton. Hij wil nu dat deze ook de beslissing van Trump om Comey te ontslaan erbij betrekt.

Waarschijnlijk hoopt Chaffetz, die bekend staat als een criticus van Comey, dat Horowitz tot de conclusie komt dat er voldoende redenen waren voor het ontslag van de FBI-directeur. Veel Republikeinen hadden kritiek op Comey omdat hij concludeerde dat er niet genoeg aanleiding was om Clinton te vervolgen, terwijl de Democraten hem nadroegen dat hij vlak voor de verkiezingen bekendmaakte dat de FBI een nieuw onderzoek tegen Clinton was begonnen.

Problemen

Maar als Horowitz, die volstrekt onafhankelijk opereert, ingaat op het verzoek van Chaffetz zal hij ongetwijfeld ook kijken naar de mogelijkheid dat Trump Comey aan de kant heeft gezet wegens het FBI-onderzoek naar de Russische connectie. Anonieme FBI-medewerkers hebben volgens de televisiezender NBC gezegd dat het FBI-onderzoek naar medewerkers van Trump wel degelijk de reden was voor Comey's gedwongen vertrek, hoewel dat door het Witte Huis wordt ontkend.

Als dat inderdaad het geval blijkt, zou dat Trump ernstig in de problemen kunnen brengen. In dat geval is er mogelijk sprake van belemmering van de rechtsgang door Trump. Dat was ook het centrale motief voor de impeachment-procedure tegen president Bill Clinton, die overigens op vrijspraak uitliep.

Een impeachment-procedure tegen Trump overigens heel onwaarschijnlijk, aangezien de Republikeinen in beide huizen van het Congres de meerderheid hebben. Voor het in gang zetten van de procedure is een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden vereist. Vervolgens is in Senaat een tweederde meerderheid nodig om de president af te zetten.

Volgens The Washington Post zou Rod Rosenstein, de onderminister van Justitie die het rapport opstelde op basis waarvan Trump Comey ontsloeg, gedreigd hebben ontslag te nemen. Dit omdat hij door Trump en zijn woordvoerder Sean Spicer naar voren werd geschoven als belangrijkste aanjager van het ontslag, terwijl dat allang besloten was.

Lees meer

Analyse
Graaft Trump zijn eigen graf met ontslag FBI-chef? Alles hangt ervan af of Trumps versie wordt geaccepteerd (+).

Reconstructie
Het plotselinge ontslag van Comey komt zelfs voor sommigen in het Witte Huis als een grote verrassing. Maar Trump overwoog het ontslag volgens zijn adviseurs al ruim een week.

Profiel
De FBI doet niet aan politiek, was altijd het credo van FBI-chef James Comey. Wie is hij, de FBI-baas die Trump tot razernij dreef?

Hillary Clinton
Ook de verstandhouding tussen Comey en de Democraten was niet best. Begin mei namen prominente Democraten hem onder vuur vanwege de timing van het nieuwe onderzoek naar Clintons mailverkeer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden